Κεράσια: Άραγε γνωρίζεις τα οφέλη τους;

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάιος ονομάζεται και  “Κερασάρης”, μιας και είναι ο μήνας που τα πρώτα κεράσια κάνουν την εμφάνιση τους. Ένα φρούτο που είναι η αλήθεια ότι αγαπάμε όλοι μας από την παιδική ηλικία και κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε και πάλι για την ιδιαίτερη γεύση του. Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, έτσι τα κεράσια έχουν τα δικά τους οφέλη. Εσύ άραγε τα ξέρεις;

  • Βοηθούν στην βελτίωση ποιότητας του ύπνου

Η κατανάλωση κερασιών ή η κατανάλωση χυμού από κεράσι μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον ύπνο, μπορεί να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του καρπού του κερασιού. Επίσης τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του καλού ύπνου.

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Πάντα ανάλογα με την ποικιλία, τα κεράσια είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτό το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση. Τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στη προώθηση της γενικής υγείας.

  • Περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία

Ανάλογα με την ποικιλία των κερασιών, προσφέρουν και διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία. Πολλές ποικιλίες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης τα κεράσια περιέχουν βιταμίνη C και κάλιο, τα οποία ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για την συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

  • Μπορεί να ενισχύσουν στην ανάκαμψη της άσκησης

Έρευνες έχουν δείξει ότι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις των κερασιών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από μυϊκό πόνο, βλάβη ή φλεγμονή που προκαλείται από την άσκηση. Τα ξινά κεράσια και ο χυμός τους φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά από τις γλυκές ποικιλίες, αν και οι 2 ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές. Επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών και μειώνουν τον μυϊκό πόνο και αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές, όπως ποδηλάτες και δρομείς μαραθωνίου.

Photo credits: UNSPLASH.COM

You may also like