Κολλαγόνο: ναι ή όχι;

Η δημοτικότητα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου, βρίσκεται στα ύψη, με το συγκεκριμένο υλικό να αναμειγνύεται πλέον, ακόμα και σε συνταγές μπισκότων, ή να ενσωματώνεται σε καθημερινές πολυβιταμίνες. Ενώ ακόμα και μεγάλα brands διαθέτουν το μαγικό «φίλτρο» σε βάζα που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα αυτά τα αποτελέσματα. Είναι πάντα τα ίδια; Οι ειδικοί μας καθοδήγησαν.

Πριν γεμίσετε το νεσεσέρ σας, με λογιών λογιών προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνου, ας δούμε για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάμε. Εν ολίγοις, το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό σε όλο μας το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, του χόνδρου και του δέρματος. Στο δέρμα μας, τα δερματικά κύτταρα, παράγουν συνεχώς κολλαγόνο και η παραγωγή του αυξάνεται όταν αυτό είναι αναγκαίο, όπως κατά τη διάρκεια της επούλωσης ενός τραύματος. Καθώς μεγαλώνουμε, παρατηρούμε μείωση του κολλαγόνου στο δέρμα. Η υποβάθμιση του κολλαγόνου ενισχύεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ακτινοβολία από τον ήλιο, το καυσαέριο αλλά και η ακατάλληλη διατροφή που ακολουθούμε.

Η απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα μας, η οποία αρχίζει πραγματικά να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 30 ετών, συμβάλλει στην εμφάνιση σημείων γήρανσης, όπως η χαλαρότητα, η λέπτυνση του δέρματος και ο σχηματισμός λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Σύμφωνα με τις αξιώσεις του κάθε προϊόντος, το σημείο των διατροφικών συμπληρωμάτων κολλαγόνου – aka υδρολυμένου κολλαγόνου – είναι να βοηθήσει στην καταπολέμηση σημείων γήρανσης που σχετίζονται με την απώλεια αυτού. Κάθε προϊόν προβάλει τους δικούς του ισχυρισμούς, που κυμαίνονται από την βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και την αυξημένη ελαστικότητα μέχρι τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων και των συνδέσμων.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν τα προϊόντα αυτά ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας. Οι δερματολόγοι ισχυρίζονται ότι διά στόματος κατάποση υδρολυμένου κολλαγόνου έχει ορισμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιθανά αποκαταστατικά οφέλη. Οι μελέτες δείχνουν ότι το κολλαγόνο αυξάνει τα ειδικά πεπτίδια κολλαγόνου στην κυκλοφορία του αίματος , αλλά κανείς δεν έχει αποδείξει όφελος για το δέρμα. Προσθέτουν επίσης ότι δεν είναι σαφές πώς μπορεί να μας επηρεάσει η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων κολλαγόνου, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις. Μήπως όλα αυτά είναι αρκετά, προκειμένου να ξανασκεφτούμε το κατά πόσο πρέπει να το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας;

 

You may also like