Λονδίνο: Μοναδικές συγκινητικές στιγμές για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

ATT00004Στιγμές μοναδικές, έντονα συγκινησιακά φορτισμένες,  χαρακτήρισαν την performance-διαμαρτυρία, της διάσημης Ελληνίδας σοπράνο, Σόνιας Θεοδωρίδου, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Η Σόνια Θεοδωρίδου και ο διακεκριμένος μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης , που έχουν δημιουργήσει το κίνημα «Beautiful Greece», ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον συνθέτη Παντελή Παυλίδη, και με τη συμβολή έξι ηθοποιών: Κατερίνας Κακούρη, Στρατούλας Χιώτη, Μαρίνας Τριανταφύλλου, Κατερίνας Χιντηράκη , Δανάης Φιλίππα και Ναταλίας Μαργωμένου, σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου, έδωσαν μία ξεχωριστή παράσταση έξω από την Ορθόδοξη Ελληνική  Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, αφού προηγουμένως  επισκέφθηκαν το Βρετανικό Μουσείο και το High Park.

Όσοι βρέθηκαν στο Μουσείο το περασμένο Σάββατο , έζησαν μία μοναδική ιστορική στιγμή που δεν έμοιαζε με καμία άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Η Σόνια Θεοδωρίδου με τις έξι κοπέλες ντυμένες στα λευκά ,ως άλλες Καρυάτιδες  μπήκαν στο Βρετανικό Μουσείο αναζητώντας τη χαμένη «αδελφή τους». Η σιωπή ,όσων τις αντίκρισαν , εκκωφαντική, ο σεβασμός ολοφάνερος σε κάθε κοίταγμα. Όλοι παραμέριζαν για να περάσουν.

Σκοπός είναι  να προσελκύσουν  την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουν αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας . Στόχος είναι  να παρουσιάσουν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο- διαμαρτυρία  ώστε να βάλουν όχι μόνο το λιθαράκι αλλά μια κοτρόνα ολόκληρη για να μπορέσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Αργότερα, η αποστολή, γέμισε με σημαίες γωνιά του High Park και την επομένη , ανήμερα της Πεντηκοστής, έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, παρουσιάστηκε μία 12λεπτη , μουσικοθεατρική παράσταση , βασισμένη σε μελωδίες του συνθέτη Παντελή Παυλίδη.

ATT00006Εκεί η Σόνια Θεοδωρίδου και η ομάδα της έφθασαν πεζοί με τον κόσμο να χειροκροτεί και να επευφημεί την όλη προσπάθεια.

Οι μόνοι που δεν στάθηκαν στο πλευρό της διάσημης Ελληνίδας σοπράνο ήταν οι άνθρωποι της Εκκλησίας που προμηθεύτηκαν λουκέτα για να κλείσουν τις πόρτες γύρω από το Ναό, επέλεξαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία μισή ώρα αργότερα και να ενημέρωσαν τον κόσμο ότι από έξω θα ερχόντουσαν «200 άτομα για να διαμαρτυρηθούν με πανό για την Επιστροφή των Γλυπτών». Φυσικά τίποτα από αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας δεν έγιναν. Αντιθέτως, ο κόσμος βγαίνοντας από την Εκκλησία παρακολούθησε το δρώμενο με δάκρυα στα μάτια, χειροκροτούσε θερμά , φώναζε μπράβο , σπεύδοντας στο τέλος να συγχαρεί ιδιαιτέρως όλους τους συντελεστές.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Είναι Εθνική υπόθεση που χρειάζεται όραμα, ψυχή, πίστη.

ATT00009

You may also like