Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου…

Αυτή η εποχή του χρόνου λίγο πολύ μας βάζει όλους σε σκέψεις. Τι κάναμε λάθος τον περασμένο χρόνο; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας; Ή να κάνουμε πιθανόν περισσότερα πράγματα; Να χάσουμε βάρος, να γυμναστούμε περισσότερο ή και να ταξιδέψουμε σε όλα εκείνα τα μέρη που πάντα θέλαμε και όλο αναβάλαμε. Σταματήστε και αναπνεύστε. Είστε υπέροχοι ακριβώς όπως είστε. Στην πραγματικότητα, είστε ακόμα καλύτεροι και από αυτό. Είστε κυριολεκτικά απίθανοι. Γιατί είσαστε ο εαυτός σας!

Το πραγματικό πρόβλημα, είναι πως πολλές φορές, εκείνη η άσχημη φωνή στο κεφάλι μας δεν μας αφήνει να δούμε το καλό που βρίσκεται μέσα μας. Πατήστε το mute και συνεχίστε. Και εάν δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα καλό στον εαυτό σας και τον χαρακτήρα σας, δοκιμάστε να ρωτήσετε τους φίλους σας ποια είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας που εκείνοι διακρίνουν. Μπορεί να είναι το ειλικρινές σας χαμόγελο, ή το πόσο υποστηρικτικοί δείχνετε όταν οι φίλοι σας, σας μιλάνε για τα προβλήματά τους. Τις περισσότερες φορές είναι πράγματα που κάνετε αβίαστα και γι’αυτό και χάνουν την πραγματική τους ένταση.

Όλοι μας το έχουμε νιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Να ξυπνήσουμε με εκείνο το άχαρο συναίσθημα της βαθιάς θλίψης η οποία εκ πρώτης δεν βασίζεται κάπου συγκεκριμένα ή μπορεί και να βασίζεται. Παρ’όλα αυτά νιώθουμε να μας ρουφάει. Να έχετε πάντα στο νου σας το εξής. Ουδείς τέλειος. Κανείς δεν λειτουργεί πάντα σύμφωνα με το πώς πρέπει.  Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που χειριζόμαστε την εκάστοτε κατάσταση. Είμαστε άνθρωποι. Κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε απ’αυτά.

Το πώς μας βλέπουν οι άλλοι εξαρτάται από το πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Απολαύστε την προσωπικότητά σας και γιορτάστε τη μοναδικότητά σας! Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά δεν είναι. Σκέφτεστε ότι είστε μόνοι ή οι μόνοι; Κοιτάξτε καλύτερα. Απέναντι, δίπλα και μπροστά σας. Είμαστε στην εποχή του διαδικτύου. Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια «ελαττώματα» και θα δείτε τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις που θα τρομάξετε. Το χιούμορ είναι χρυσός. Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τα πάντα με χιούμορ και όλα θα γίνουν καλύτερα.

Αφήστε πίσω σας το πώς θα καταφέρετε να αρέσετε σε όλους. Ή πως θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Εάν η προσπάθεια που κάνετε να αγαπήσετε εκ νέου τον εαυτό σας, δεν πετύχει επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο. Το να ζητάμε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό δεν είναι ταμπού. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε από πού προέρχεται όλη αυτή η αρνητικότητα και πώς να την ξεφορτωθείτε. Δείτε το σαν επένδυση στον ίδιο σας τον εαυτό. Τι καλύτερο;

Ο καλύτερος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα είναι και ο δυσκολότερος. Σηκώστε τα μανίκια σας και πιάστε δουλειά. Αν δεν κάνετε κάτι για να νιώσετε καλύτερα δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του.

Δεν γίνεται να περιμένετε να αλλάξει το αποτέλεσμα της εξίσωσης όταν οι συντελεστές παραμένουν ίδιοι.

photo credits: HuffPost Canada

You may also like