Μήπως πάθατε έγκαυμα από τον αέρα;

Με μια πρώτη ματιά, η έννοια “κάψιμο από τον αέρα” μπορεί να φαίνεται οξύμωρη. Πώς μπορεί ο άνεμος να κάψει το δέρμα; Αυτό είναι κάτι που κάνει ο ήλιος, γι ‘αυτό και παίρνουμε μέτρα ώστε να προστατεύσουμε το δέρμα μας, από το ηλιακό έγκαυμα, όπως η εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος και η χρήση προστατευτικού ρουχισμού. Όπως αποδεικνύεται όμως, ο άνεμος μπορεί να προσκρούσει στο δέρμα μας και να προκαλέσει μια αίσθηση καψίματος, η οποία είναι κοινώς γνωστή ως κάψιμο του ανέμου. Για να ξεκαθαρίσουμε όπως κάπως το τοπίο, ας δούμε τι ακριβώς είναι το κάψιμο του ανέμου, πώς μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας και πώς εμείς θα το αποτρέψουμε.

Το κάψιμο του ανέμου, είναι μια φλεγμονή του δέρματος, ειδικά του προσώπου και των χεριών, που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον άνεμο. Η πρώτη φορά που καταγράφηκε, ήταν το 1925 και έκτοτε χρησίμευσε ως χαρακτηρισμός της αίσθησης καψίματος και της ερυθρότητας που συνοδεύει το δέρμα μας σε συνθήκες δυνατού ανέμου.

Η υπερέκθεση σε οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα μας. Σε ορισμένα κλίματα, ιδιαίτερα τα ψυχρότερα, το δέρμα γίνεται πιο επιρρεπές σε εξωτερικούς επιτιθέμενους παράγοντες, επειδή το φυσικό του φράγμα υγρασίας εξασθενεί από την αυξημένη ξηρότητα. Ο ψυχρός άνεμος κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και το κόκκινο χρώμα του δέρματος. Οι ειδικοί, πιστεύουν ότι ο άνεμος θα μπορούσε να μειώσει πραγματικά την προστασία του δέρματος από τον ήλιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB, με αποτέλεσμα ο αέρας να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος.

Το κάψιμο από τον αέρα, είναι συνήθως ο ένοχος πίσω από το ερεθισμένο δέρμα μετά από την παρατεταμένη έκθεσή μας σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Εάν συνεχίζετε να νιώθετε αυτή την αίσθηση του καψίματος, ακόμα και με την επαρκή εφαρμογή του αντηλιακού σας, τότε ο αέρας είναι ο υπαίτιος.

Πως μπορούμε όμως τελικώς να προστατευθούμε από αυτό το φαινόμενο; Ένας τρόπος είναι η πρόληψη, με τον κατάλληλο ρουχισμό. Η χρήση γαντιών, κασκόλ και καπέλων θα μπορούσε να αποτρέψει τον άνεμο (αλλά και τον ήλιο) να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο δέρμα μας. Και για όσους αγαπάτε τα χειμερινά σπορ, προσθέστε στη λίστα και ειδικά γυαλιά. Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε την έκθεσή σας στον άνεμο βρίσκοντας προστατευμένες περιοχές ή παραμένοντας στο εσωτερικό των κτιρίων, ειδικά αν γνωρίζετε ότι οι θερμοκρασίες πρόκειται να πέσουν εκείνη την ημέρα.

You may also like