Μήπως το παρακάνεις με την απολέπιση;

Όλες μας απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο κατά τον οποίο θα κακομάθουμε λίγο τον εαυτό μας με ένα session περιποίησης – είτε στο αγαπημένο μας spa ή και στο σπίτι. Θα εφαρμόσουμε μία extra μάσκα στα μαλλιά μας, θα κάνουμε αποτρίχωση ή έναν καθαρισμό προσώπου… Όμως σε μία πρόσφατη έρευνα της Dove διαπιστώθηκε πως πολλές φορές, όσο περισσότερος ο χρόνος που περνάμε στο μπάνιο μας, τόσο μεγαλύτερη η τάση για υπερβολή.

               Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου μία στις 5 γυναίκες κάνουν απολέπιση πέντε (!) φορές την εβδομάδα. Επίσης το ίδιο ποσοστό κάνει αποτρίχωση με τσιμπιδάκι και ξύρισμα δύο φορές την εβδομάδα και αποτρίχωση με κερί μία φορά την εβδομάδα. Αν, λοιπόν, μέχρι τώρα πιστεύατε πως ισχύει το “όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο” σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και κάποια ρουτίνα περιποίησης, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Η υπερβολή στην απολέπιση και την αποτρίχωση μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

               Ο λόγος; Όταν υποβάλλουμε τόσο συχνά σε τέτοιες διαδικασίες την επιδερμίδα μας, το μικροβίωμά της (δηλαδή ο πληθυσμός βακτηρίων και μικροοργανισμών πυο συμβάλλουν σητν καλή του υγεία) περιορίζεται σημαντικά. Το μικροβίωμα είναι αυτό που χαρίζει στην επιδερμίδα μας ενυδάτωση κι αντοχή, διατηρεί το pH της και παράγει απαραίτητα γι’ αυτήν θρεπτικά στοιχεία. Επίσης είναι το πρώτο σώμα αντίστασης ενάντια σε επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

               Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην καταστρέψουμε αυτό το στρώμα προστασίας; Πολύ απλά…να είμαστε ευγενικές με την επιδερμίδα μας. Αυτό ισχύει για τη συχνότητα της απολέπισης και της αποτρίχωσης αλλά και για την πίεση που ασκούμε στο δέρμα κατά την εφαρμογή τους.

               Αυτό σημαίνει πως η απολέπιση πρέπει να γίνεται προσεκτικά το πολύ έως τρεις φορές την εβδομάδα, αν κι οι ειδικοί  σημειώνουν πως οι δύο φορές είναι το ιδανικό. Φυσικά η συχνότητα αυτή εξαρτάται από το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε – το κάθε προϊόν μπορεί να έχει άλλες οδηγίες χρήσης – αλλά κι αν η επιδερμίδα μας είναι ερεθισμένη για κάποιο λόγο, όπως ένα ηλιακό έγκαυμα ή αν έχουμε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση – και στις δύο περιπτώσεις η επιδερμίδα χρειάζεται χρόνο ανάπλασης.

               Επίσης, αν ανήκετε στην κατηγορία της ευαίσθητης επιδερμίδας, ίσως είναι καλύτερα να μην επιλέξετε καθόλου τη μέθοδο της απολέπισης κι αντ’ αυτής να προτιμήσετε μία άλλη διαδικασία πιο φιλική προς το δέρμα σας.

               Όπως αντιλαμβάνεστε, το “παν μέτρον άριστον” πρέπει να εφαρμόζεται παντού!

You may also like