Μία νέα έκθεση φωτογραφίας μας βάζει σε σκέψεις…

Τα κινητά μας τηλέφωνα (κι όλες οι παρεμφερείς έξυπνες συσκευές) έχουν καταλάβει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Κι έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε προβληματισμούς που γεννά η χρήση τους. Ένας Αμερικανός φωτογράφος, ο Eric Pickersgill, αποφάσισε να αποδώσει στο φακό του αυτές τις ανησυχίες.

               Η πρόσφατη συλλλογή του φωτογράφου ονομάζεται “Removed” (στο link θα βρείτε την πλήρη συλλογή, σας υπόσχομαι πως αξίζει τον κόπο) και σε κάθε στιγμιότυπο που έχει απαθανατίσει, οι άνθρωποι που αποτελούν τη φωτογραφία φαίνονται να περνούν μία τυπική ημέρα με φίλους και οικογένεια. Η διαφορά έγκειται στο ότι στο μεταξύ… κοιτούν τις παλάμες τους.

               Πώς κατέληξαν να το κάνουν αυτό; Οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών ξεκίνησαν να κοιτούν τις οθόνες των smartphones και των tablets τους, όμως λίγο πριν τη λήψη της κάθε φωτογραφίας, οι συσκευές απομακρύνθηκαν. Δεν έγινε κανένα μοντάζ, δεν υπήρξε καμία τεχνική παρέμβαση: όλοι αυτοί οι άνθρωποι φωτογραφήθηκαν χωρίς τις συσκευές τους εξαρχής.

Φυσικά το αποτέλεσμα, εκτός από αστείο εν μέρει, στην ουσία είναι ανησυχητικό και τρομακτικό. Οι φίλοι που ενώ ψήνουν κρέατα, αντί να ανταλλάσσουν ιστορίες και ό,τι καινούριο υπήρξε στις ζωή τους, εγκλωβίζονται στο κινητό τους. Η οικογένεια που τον χρόνο που θα μπορούσαν να περάσουν ποιοτικά ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της τον σπαταλά με το καθένα να έχει αφοσιωθεί με τη δική του φωτεινή οθόνη. Ή τα ζευγάρια, που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν κάποιες σημαντικές για τη σχέση τους στιγμές, αναλώνονται σ’ ένα ατελείωτο scroll down…

Οι φωτογραφίες αυτές θα μπορούσαν να σταθούν ως μία απόδειξη του πως η ζωή μας κυλά… χωρίς εμάς. Αλήθεια, πώς θαήταν αν ξαφνικά η δική μας συσκευή εξαφανιζόταν από το χέρι μας και διαπιστώναμε πως είμαστε στην ουσία μόνοι ή πως ο σύντροφός μας μας αγνοεί επειδή είναι βυθισμένος στο tablet του;

Αφήνω σ’ εσάς τις εντυπώσεις, άλλωστε όντως “μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις”…

Photos: Quartz

You may also like