Μια βραδιά στον κόσμο του Γιάννη Μαρή, στο Floral

Ο αστυνόμος Μπέκας, ο δημοσιογράφος Μακρής, οι «πολυτελείς» γυναίκες, οι ζιγκολό, οι παράνομοι εραστές, οι πλούσιοι και οι φτωχοί της δεκαετίας του ’50, «τρυπώνουν» στο Floral και μας μεταφέρουν σε μια Αθήνα αθώα και γοητευτική. Οι ήρωες του «πατέρα του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος», Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου), συναντούν τους σημερινούς λάτρεις του προικισμένου λογοτέχνη της δεκαετίας του ’50 και του ’60, σε μια μοναδική βραδιά, την Τετάρτη 5 Δεκερμβρίου, στο Floral, με βιωματικές εξιστορήσεις, λογοτεχνικές αναλύσεις, κινηματογραφικές περιπλανήσεις και φυσικά πολλά βιβλία του συγγραφέα από τις εκδόσεις Άγρα, Καστανιώτη και Ατλαντίς.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης, αποκωδικοποιεί το σύμπαν του Γιάννη Μαρή στο βιβλίο του, Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή (εκδ. Άγρα, 2012). Ο Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας και επιμελητής του συλλογικού έργου, Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (15 διηγήματα από σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας προς τιμήν του Γιάννη Μαρή| εκδ. Καστανιώτη, σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, 2012) μιλά για την επιρροή του Γ. Μαρή στο νεότερο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός και συγγραφέας, μάς εξηγεί την ιδέα πίσω από την Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα και τι οδήγησε στη συγγραφή των 15 υποθέσεων που καλείται να εξιχνιάσει ο ήρωας του Γ. Μαρή. Ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης, προσωπικός φίλος του συγγραφέα μάς μιλά για τον Μαρή και ως άνθρωπο πέρα από συγγραφέα, αλλά και για τη βιογραφία που ετοιμάζει γι’ αυτόν. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος, μας ξεναγεί στις κινηματογραφικές εικόνες του πατριάρχη του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στη «μεγάλη οθόνη» του Floral, πλάνα από γνωστές κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Γ. Μαρή σε συνδυασμό με τις μουσικές επιλογές του Bill Hunchback μάς βάζουν στο κλίμα του μυστηρίου.

Στον πάγκο του βιβλιοπωλείου μας, θα βρείτε ποικιλία των βιβλίων του Γ. Μαρή από τις εκδόσεις, Άγρα («Ο 13ος επισκέπτης» του Γ. Μαρή και «Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή» του Α. Αποστολίδη), Καστανιώτη («Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα», επιμέλεια Αθηνά Κακούρη, Κώστας Καλφόπουλος) και Ατλαντίς.

Μετά τις εισηγήσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00…

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Floral
Θεμιστοκλέους 80
Πλατεία Εξαρχείων
210-3800070
www.floralcafe.gr

You may also like