Μια μοναδική μουσική συνάντηση στο Ηρώδειο

Μια μοναδική μουσική συνάντηση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, στο Ηρώδειο. Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και η Μαρία Φαραντούρη θα συναντηθούν εκπληρώνοντας ένα όνειρο των δυο καλλιτεχνών από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας τους. Ο Θάνος Μικρούτσικος με την Μαρία Φαραντούρη προφανώς δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Μόνο που ποτέ δεν τα έχει φέρει έτσι η ζωή ώστε να συνεργαστούν. Το κατάφεραν για ένα βράδυ τον Απρίλη του 1967. Δύο βράδια πριν τη Χούντα, σε μια συναυλία που είχε διοργανώσει η ΕΦΕΕ. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ αποφάσισαν να την επαναλάβουν δύο ημέρες αργότερα. Στις 21 Απριλίου 1967. Τους πρόλαβαν όμως τα τανκς.
Φέτος τελικά το αποφάσισαν. Στη συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και ο Θάνος Μικρούτσικος θα παίξει για εκείνη στο πιάνο τραγούδια του Χατζιδάκι, του Kurt Weill, του Lucio Dalla και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη. Θα τραγουδήσουν το παρελθόν τους, το παρόν αλλά και το μέλλον τους…

Την προσεχή Τετάρτη, στο Ηρώδειο, φαίνεται ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει την «Συνάντησή» (ΣΣ αυτός είναι ο τίτλος της συναυλίας) τους και μάλιστα την έχουν σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι όσοι βρεθούν στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο, να μην ξεχάσουν τη βραδιά.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς η παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση Πολιορκίας» (ποίηση Ρένας Χατζηδάκη), που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Εργο που γράφτηκε από την ποιήτρια κατά την φυλάκισή της την περίοδο της Επταετίας και έφθασε με μυθιστορηματικό τρόπο στα χέρια του συνθέτη του έργου (Η ιστορία της Κατάστασης Πολιορκίας»).

Ο Μικρούτσικος το έχει ενορχηστρώσει για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. Εκτός από τον Θάνο και την Μαρία, στη σκηνή θα βρεθούν μαζί τους ο Κώστας Θωμαΐδης, μόνιμος συμπαραστάτης του Μικρούτσικου στις παρουσιάσεις των πιο δύσκολων έργων του, η Άννα Λινάρδου, η νεότερη τραγουδίστρια με την οποία συνεργάζεται ο συνθέτης, καθώς και σολίστ από τους σημαντικότερους που διαθέτει η χώρα μας: ο Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), ο Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο) και ο Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).

Η Μαρία Φαραντούρη στην παρουσίαση της συναυλίας, διάβασε μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει την «Κατάσταση Πολιορκίας», «όχι ένα ακόμα μουσικό έργο, αλλά ένα κομμάτι της ζωής μου (…) Το γεγονός ότι συνυπήρξαμε (ΣΣ με την ποιήτρια του έργου) στο σφαγείο της Μπουμπουλίνας, στο τέταρτο πάτωμα, με τα κελιά μας, το ένα δίπλα στο άλλο, δείχνει ότι τα βιώματά μας υπήρξαν κοινά και ασφαλώς για αυτό τον λόγο η μουσική μου, ταυτίζεται απολύτως με την ποίηση».

Η συναυλία θα καταγραθεί ηχητικά αλλά άγνωστο αν και πότε θα κυκλοφορήσει σε cd.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 9.00μ. μ.
Τιμές εισιτηρίων: 10 (φοιτητικό), 15, 20, 30, 48, 60 ευρώ
Πώληση: www.ticketservices.gr
τηλ. 210.7234567

Πηγή:http://www.tovima.gr

You may also like