Μουσικοθεραπεία με κλασσική μουσική

music therapyΗ μουσική αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις ‘τροφές’ της ψυχής, καθώς έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει ψυχοσωματικές ασθένειες και τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως αγχολυτικό.

Η σύγχρονη επιστήμη της μουσικοθεραπείας εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν μουσικοί επισκέπτονταν νοσοκομεία βετεράνων με σκοπό να εμψυχώσουν με τη μουσική τους, τους τραυματίες του πολέμου. Οι γιατροί εντυπωσιάστηκαν με τη δύναμη και το αντίκτυπο της μουσικής και προσλάμβαναν μουσικούς ως μέρος της θεραπείας των ασθενών.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η μουσική επηρεάζει και βελτιώνει σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές και κοινωνικές δυσκολίες, ενώ παρατηρείται καλύτερη ποιότητα ζωής με τη βοήθεια μιας μελωδίας. Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου μουσικού θεραπευτή… ακόμα και ένα κομμάτι, το οποίο ακούγεται στο ραδιόφωνο, σε δίσκο ή υπολογιστή, λειτουργεί το ίδιο από μια ζωντανή εκτέλεση.
Η καταλληλότερη μουσική για ψυχική ηρεμία, είναι η κλασσική μουσική, η οποία ακούγεται εύκολα, ηρεμεί και δεν οδηγεί εύκολα στην αναζήτηση κάποιου άλλου μουσικού είδους. Πιο συγκεκριμένα, για παθήσεις όπως η αϋπνία, ακούστε τα: Nocturno en si mayor Op. 9 No 3, Nocturno en fa sostenido mayor Op. 15 No 2 του Chopin, L’après-midi d’un faune (Stokowski) part 1/2 του Debussy και το Canon en Re του Pachelbel.

Για την υπέρταση ακούστε τις ‘Τέσσερις Εποχές’ του Vivaldi, τη Serenata nº13 en Sol Mayor του Mozart, καθώς επίσης το κονσέρτο βιολιού του Beethoven.

Για την καταπολέμηση του άγχους, οι ειδικοί συνιστούν Aranjuez de Rodrigo και τη συμφωνία Linz του Μοzart.

Αν υποφέρετε από πονοκεφάλους, ακούστε ‘Sueño de Amor’ – Liszt και τη ‘Σερενάτα’ του Schubert.

[vsw id=”_pysf5ixCTQ” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Τέλος, για το στομαχόπονο η πιο κατάλληλη μουσική είναι από Telemann, Haendel και Vivaldi.

Πηγή: http://blog.naturalstandard.com

You may also like