Μπορεί το χριστουγεννιάτικο ποτό μας να είναι κι υγιεινό; Ω, ναι!

Έστω και με τις παρούσες συνθήκες ένα είναι το σίγουρο: Τα Χριστούγεννα είναι μία μεγάλη γιορτή κι έτσι πρέπει να διανύσουμε αυτές τις μέρες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να περιοριστούμε στο σπίτι με έναν επιλεγμένο κύκλο επαφών! Και μάλιστα πολλοί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους bartenders και να προσφέρουμε ένα περιποιημένο ποτό στους εκλεκτούς (literally) καλεσμένους μας! Όμως ας μην ξεχνάμε πως αυτήν την περίοδο οι διατροφικοί πειρασμοί βρίθουν και ένας από αυτούς μπορεί να είναι και το ποτό με το οποίο θα ευχηθούμε “Καλές Γιορτές”.

Ποια είναι τα “no no” των ποτών αλλά και με τι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε;

Wine or sparkling?

               01 Προτιμούμε το κόκκινο κρασί αντί για το ζεστό με μπαχαρικά. Μπορεί το ζεστό κρασί όπου προστίθενται αρωματικά και μπαχαρικά να είναι μία festive επιλογή, όμως περιέχει και πολλά περιττά σάκχαρα. Μάλιστα, σε σύγκριση με τις 119 θερμίδες που μας δίνει το κόκκινο κρασί…Το χριστουγεννιάτικο αυτό ποτό μας επιβαρύνει με 180! Ας τα περιορίσουμε με ένα κλασσικό ποτήρι κόκκινου κρασιού που θα μας προσφέρει και πληθώρα αντιοξειδωτικών!

               02 Prosecco αντί για σαμπάνια.Το ιταλικό Prosecco είναι μία παραλλαγή της σαμπάνιας με πιο έντονα αρώματα και γεύση φρούτων, ενώ ο τρόπος ωρίμανσης επηρεάζει και την τιμή κάνοντάς το πιο προσιτό. Αν και με έντονες γεύσεις κι αρώματα φρούτων, έχει λιγότερες θερμίδες από τη bubbly σαμπάνια, οπότε είναι μία ενδιαφέρουσα εναλλαγή!

Maybe a Cocktail?

               03 Άσε καλύτερα το Bailey’s…Τα ιρλανδικά λικέρ κατασκευάζονται κυρίως από κρέμα κι ουίσκι. Ωστόσο, το διάσημο Bailey’sμπορεί να μας “φουσκώσει” με τις 145 θερμίδες του. Αν πάλι δε μπορείτε να αποχωριστείτε την ιδιαίτερη γεύση του λικέρ, μπορείτε να αναζητήσετε μία πιο ελαφριά εκδοχή όπως το Carolan’s Light!

               04 Μην αφήσετε το “Ρώσο” να σας ρίξει! Το White Russian είναι ένα φινετσάτο κοκτέιλ, όμως η κρέμα που περιέχει μπορεί να μας φορτώσει με 257 θερμίδες. ΄Μπορείτε, όμως, να μειώσετε αυτόν το αριθμό κατά 95 θερμίδες με αφρόγαλα από άπαχο γάλα!

               05 Μα σοκολάτα στο martini; Αν σας πω πως δεν είμαι φίλη της σοκολάτας θα είναι ΜΕΓΑΛΟ ψέμα! Τη λατρεύω! Και δεν κρύβω πως το chocolate martini που πρώτη φορά το γνωρίσαμε στο “Atonement” με ιντρίγκαρε! Αλλά η σοκολάτα, η κρέμα, το σιρόπι, κι η σκόνη κακάο κάνουν αυτό το πρωτότυπο ποτό “αμαρτία” μεγαλύτερη κι από τα μελομακάρονα με τις 457 θερμίδες του! Ας παραμείνουμε απλοί με το κλασσικό μαρτίνι με την ελίτσα του και τις 135 θερμίδες του!

               Το πιο σημαντικό είναι να απολαύσετε τις μέρες με πολλά χαμόγελα και βέβαια, το αλκοόλ με μέτρο!

Happy Holidays!

               Πηγή: Women’s Health

Photo credits: @gdyson/ unsplash

You may also like