Μόδα & οικολογία: Μια συμμαχία très chic

lily_cole_2014_getty_images_492285651_fred_duval__1__article_zoomΠοιος είπε ότι οι άνθρωποι της μόδας δεν έχουν φιλανθρωπικές ανησυχίες; Λαμπρό παράδειγμα το μοντέλο Lily Cole που έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν πόσο ευαισθητοποιημένη είναι, τόσο σε θέματα κοινωνικών προβλημάτων, όσο και σε θέματα οικολογίας. Αυτή φορά βάζει κάτω το σχεδιαστικό της ταλέντο για έναν καλό σκοπό και σχεδιάζει μια συλλογή από sneakers, τα οποία παράφοντα από καουτσούκ οικολογικής παραγωγής και προέλευση από τον Αμαζόνιο.

Εταίρος της σε αυτή την προσπάθεια είναι το γαλλικό brandπαπουτσιών και αξεσουάρ Veja.Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων θα προσφερθεί από το σχεδιαστικό δίδυμο στο project Sky Rainforest . Σκοπός τους είναι χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία να διασφαλιστεί ο τρόπος παραγωγής των εργοστασίων καουτσούκ, οι θέσεις εργασίας σε αυτά και η σταθερότητα των τιμών.

Σε αντιστοιχία με το θέμα της συλλογής, το οποίο το νεαρό μοντέλο υποστηρίζει θερμά, σχεδίασε τρία διαφορετικά μοντέλα sneakers με διαφορετικά μοτίβα εμπνευσμένα από τα τροπικά δάση: κολιμπρί, άγρια μανιτάρια και μοτίβα φύλλων κοσμούν τα οικολογικά αυτά παπούτσια. Η ίδια δήλωσε ότι εμπνεύστηκε τα τυπώματα από μία ταινία που γύρισε η ίδια όταν επισκέφτηκε πέρσι την περιοχή. Φυσικά η Lily Cole και η Veja χρησιμοποίησαν για τις σόλες των παπουτσιών μόνο καουτσούκ οικολογικής παραγωγής του Αμαζονίου.

lily-cole-veja-1-537x402Αυτή δεν είναι η πρώτη της εμπειρία με το συγκεκριμένο υλικό. Το 2013 η Lily Cole σχεδίασε μια συλλογή κοσμημάτων από καουτσούκ, μια που η διάσωση των δασών του Αμαζονίου αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την Βρετανίδα. Η ίδια δηλώνει: «Ήταν σημαντικό για μένα να ενσωματώσω τον Αμαζόνιο και τις εμπειρίες που μου έχει χαρίσει σε αυτές τις δημιουργίες». Και φαίνεται ότι η συνεισφορά της θα είναι για άλλη μία φορά μεγάλη μια που τα παπούτσια κοστίζουν 79 ευρώ και τα 12 από αυτά θα αφιερωθούν σε αυτόν τον σκοπό.

Η Lily Cole δεν είναι όμως η μόνη κάτοικος της χώρας της μόδας που καταθέτει την δημόσια εικόνα της και αρκετό κόπο για την προώθηση περιβαλλοντικών ή κοινωνικών σκοπών. Η επίσης Βρετανίδα σχεδιάστρια Vivienne Westwood ήταν από τους πρώτους διάσημους που προώθησε και συνεχίζει εδώ και χρόνια να προωθεί μηνύματα οικολογίας, κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης μέσα από κάθε της δημιουργία.

Ναι, μπορεί η ΡΕΤΑ να ασκεί έντονη κριτική στους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν γούνα στις δημιουργίες τους, αλλά μερικές φορές η μόδα έχει συνείδηση!

You may also like