Νέα Υόρκη: Ο τυφώνας Σάντι σε νούμερα (+photos)

H Νέα Υόρκη μετρά τις πληγές της μετά το καταστροφικό πέρασμα του φονικού τυφώνα Σάντι. Ο Λευκός Οίκος κήρυξε την κατάσταση ως «μεγάλη καταστροφή», αφού οι νεκροί είναι δεκάδες και οι καταστροφές στην πόλη ανυπολόγιστες.

Συγκεκριμένα, ο Σάντι στοίχισε τη ζωή σε 40 άτομα, ενώ κατέστρεψε 80 σπίτια και άφησε 8 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα σε όλη την ακτή και 750.000 μονον στη Νέα Υόρκη.

Κομφούζιο προκλήθηκε και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα μέχρι νεωτέρας, ενώ ακυρώθηκαν συνολικά 15.773 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και έκλεισαν αρκετά αεροδρόμια, όπως τα Λα Γκουάρντια και το Νιούαρκ.

Οι δρόμοι της άγρυπνης πόλης είναι ακόμα γεμάτοι πεσμένα δέντρα και συντρίμμια από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ τα νερά καλύπτουν ακόμα την περιοχή και ανέβηκαν μέχρι και τα 4.15 μέτρα ύψος.

Όπως ανακοίνωσε ο Μαϊκλ Μπλούμπερκ, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, το διάσημο subway, το μετρό της Νέας Υόρκης -που χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες- έχει πλημμυρίσει και θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις μέρες για να λειτουργήσει ξανά, ενώ πρόσθεσε ότι επικρατούν εικόνες «που έχουμε δει στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Τα νερά έφτασαν και μέχρι το διάσημο χρηματιστήριο της Wall Street, το οποίο παρέμεινε κλειστό και χθες και θα ανοίξει σήμερα, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος, αλλά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα πάρκα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος των ζημιών από το πέρασμα του «Σάντι» υπολογίζεται να φτάσει μέχρι τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν πως θα χρειαστούν μέρες για να επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, ο φονικός τυφώνας που έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, συνεχίζει την πορεία του και σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, κινείται βορειοδυτικά προς την Πενσιλβάνια, ενώ την Πέμπτη θα φτάσει στον Καναδά.

 

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr

You may also like