Νευρική ανορεξία, ο ύπουλος εχθρός

Ένα πρόβλημα που έφτασε τα όρια του φαινομένου. Μια μάστιγα, πολύ καλά καθοδηγούμενη, από τη βιομηχανία της μόδας, της μουσικής σκηνής και διαφόρων άλλων μέσων διαφήμισης, που εμμένουν στην επιλογή κοκκαλιάρικων και ανορεξικών κοριτσιών, τα οποία έχουν καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια να γίνουν κάτι παραπάνω από μια απλή μόδα.
Τα νούμερα των σχεδιαστών μικραίνουν ολοένα και περισσότερο. Και η αλήθεια είναι πως τα νεαρά κορίτσια μπαίνουν κάθε τόσο στη διαδικασία, να κάνουν δίαιτα για να μπορούν να “χαρούν” αυτό το νέο μικρό μαύρο φόρεμα που είδαν στη βιτρίνα και τους ξετρέλανε.
Και πόσο δυνατή προσωπικότητα πρέπει να έχει κάποιος τελικά για να μπορεί να βάλει όρια σε όλο αυτό το κατήφορο στον οποίο μπορεί να οδηγήσει μια απλή και αθώα “διατροφή”. Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι στέλνουν μηνύματα SOS προκειμένου να προειδοποιήσουν γονείς και εφήβους για όλους αυτούς τους κινδύνους που ελοχεύουν οι δίαιτες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Σε αντίθεση με όσα μπορεί να πιστεύουμε, πως οι γυναίκες βρίσκονται στο στόχαστρο, κατά κύριο λόγο, της συγκεκριμένης νόσου, οι τελευταίες έρευνες έδειξαν πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανδρών τείνει να πέφτει στην παγίδα της, μέσα από την εξαντλητική προπόνηση στο γυμναστήριο, προκειμένου να αποκτήσουν το επιθυμητό μυώδες σώμα. Η νευρική ανορεξία κρίνεται ολοκληρωτικά από ψυχογενείς παράγοντες, κατά τους οποίους, το άτομο που αισθάνεται αρνητικά συναισθήματα για τη ζωή του, για τις πιθανές χαμηλές επιδόσεις του στην εργασία, στο σχολείο ή στα αθλήματα, οδηγείται στην υπερβολική και εμμονική αυτοεπιβαλλώμενη ασιτία, προκειμένου να κερδίσει εκ νέου τον πλήρη έλεγχο της ζωής του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το στρες και το άγχος δείχνουν επίσης να είναι κύριοι υπαίτιοι μιας τέτοιας κατάστασης, που μοιάζει δίχως τέλος.

Η ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα. Θεωρείται από τους ειδικούς, ιδιαίτερα δύσκολη, στην διάγνωσή της, μιας και ο ασθενής, συνήθως καταφέρνει να χτίζει ένα οχυρό μυστικοπάθειας γύρω από αυτήν, που την κάνει πολλές φορές απαρατήρητη. Το θαμπό δέρμα, η γρήγορη και απότομη απώλεια κιλών, η εμμονή με τις θερμίδες που περιέχει κάποια τροφή και οι συχνή πρόκληση εμετού αλλά και η υπόταση, η ατονία, η αρρυθμία, και η υπερκόπωση, μπορούν να προϊδεάσουν το οικείο περιβάλλον για κάποια διατροφική δυσλειτουργία.

Η σωστή απώλεια κιλών, στην περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο, είναι σωστό να γίνεται από κάποιον ειδικό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καθαρά εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε σωστά και ασφαλή, για την υγεία, αποτελέσματα.

Για να θεραπεύσουμε ένα σώμα, πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε τον ψυχικό μας κόσμο. Και από εκεί πρέπει να ξεκινάμε πάντα. Το φαγητό και ο καφές θεωρούνται μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συναναστροφής. Ας το απολαύσουμε όπως του αρμόζει και ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάποια μέτρα και σταθμά, προκειμένου να έχουμε μια υγιή ψυχολογία και ένα γερό σώμα.

Κείμενο: Εύη Τσανάκα

You may also like