Ντομάτα οικολογικής καλλιέργειας

Η υδροπονία είναι μια προηγμένη και εξελιγμένη τεχνική καλλιέργειας, τα φυτά (ντομάτες) αναπτύσσονται, χωρίς την χρησιμοποίηση εδάφους αλλά στο νερό.

Και μπορεί αυτό να φαίνεται οξύμωρο, αλλά με αυτόν τον τρόπο η ρίζα του φυτού απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται και ξαναχρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα στην υδροπονία να ξοδεύεται κατά 40-60% λιγότερο νερό, από ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες.Η σωστή θρέψη των φυτών εξασφαλίζεται με διάλυμα νερoύ, που πρέπει να περιέχει άφθονο οξυγόνο και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξή τους.

Στη συμβατική καλλιέργεια εδάφους είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο συνδυασμός αυτός, καθώς όσο περισσότερο νερό υπάρχει τόσο λιγότερο οξυγόνο μένει και αντίστροφα, με αποτέλεσμα πότε το ένα και πότε το άλλο να βρίσκεται σε έλλειψη.
Στο έδαφος επίσης σημαντικό είναι και το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων για τη ρίζα του φυτού.

Στις υδροπονικές καλλιέργειες, όπως εξήγησε ο Αγγελος Κουτσονικολής, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Fresca, αυτά τα προβλήματα λύνονται αφού η χρήση της υψηλής τεχνολογίας στην διαδικασία της παραγωγής εξασφαλίζει την ανάπτυξη των φυτών και των καρπών αυτόματα, ελέγχοντας τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για την υγιεινή, την ασφάλεια και την υψηλή παραγωγικότητα της καλλιέργειας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι:

• Μεγαλώνεις ντομάτες μακριά από το βεβαρημένο έδαφος
• Περιορίζεις την κατανάλωση νερού
• Καταργείς τις εδαφογενείς ασθένειες
• Δημιουργείς γευστικό προϊόν, αφού ελέγχεις την τροφή του και τις συνθήκες που το επηρεάζουν

Οικολογική Διαχείριση
Με την ανακύκλωση εξοικονομείται πλέον του 50% νερού άρδευσης, που απαιτείται για την καλλιέργεια στο έδαφος ενώ η μη εφαρμογή φυτοφαρμάκων εδάφους έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος (έδαφος, υπόγεια νερά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υδροπονική καλλιέργεια να χαρακτηρίζεται ως οικολογική και να είναι σύμφωνα με τα κριτήρια της πράσινης ανάπτυξης.

Βιολογική φυτοπροστασία
Για την προστασία των φυτών από τις ασθένειες και την αντίσταση απέναντι στους εχθρούς της καλλιέργειας εμείς στην Fresca, χρησιμοποιούμε βιολογικές μεθόδους όπως ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμοί. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται κατά πολύ η χρήση φυτοφαρμάκων και περιορίζεται μόνο σ’ αυτά που δεν είναι τοξικά για τον άνθρωπο και διασπώνται πολύ γρήγορα στη φύση.

Γονιμοποίηση
Η Γονιμοποίηση των φυτών γίνεται με τον φυσικό τρόπο, χωρίς ορμόνες (με είδος μέλισσας).
Η οικολογική διαχείριση, η βιολογική φυτοπροστασία , η γονιμοποίηση με φυσικό τρόπο και η δημιουργία θερμοκηπίων «νέας γενιάς», με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, έχουν σαν αποτέλεσμα, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ελεγμένης ποιότητας, απαλλαγμένα από χημικά, παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα και ορμόνες.
Επιδίωξή της Fresca Ελληνικά Κηπευτικά Υδροπονίας είναι η συνεχής παραγωγή
πιστοποιημένων προϊόντων, που θα γίνουν αποδεκτά από τους καταναλωτές,
δίνοντας μας την δυνατότητα της συνεχούς ανάπτυξης, με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Την ντομάτα οικολογικής καλλιέργειας ( υδροπονίας), η οποία παράγεται στα υπερσύγχρονα θερμοκήπια υδροπονίας της εταιρείας Fresca Ελληνικά Κηπευτικά Υδροπονίας Α. παρουσίασε η εταιρεία κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Μουρίκι Βοιωτίας. Η εταιρεία Fresca Ελληνικά Κηπευτικά Υδροπονίας Α.Ε που ιδρύθηκε το 2008, είναι εταιρεία παραγωγής και
εμπορίας υδροπονικών κηπευτικών, χρησιμοποιώντας μεθόδους ολοκληρωμένης οικολογικής διαχείρισης.

You may also like