Ντοματοχυμός για την προστασία από τον καρκίνο του Μαστού… κι όχι μόνο!

Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσες γυναίκες αύξησαν την πρόσληψη ντομάτας στην καθημερινότητά τους, παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες μιας ορμόνης, η οποία πιστεύεται ότι προστατεύει τον οργανισμό κατά της ασθένειας αυτής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey, ένα ποτήρι ντοματοχυμό την ημέρα περιέχει την κατάλληλη ποσότητα λυκοπενίου. Μία ουσία με πολλές θετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το λυκοπένιο «χαρίζει» στις ντομάτες το έντονο κόκκινο χρώμα τους και ήδη θεωρείται ως «ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη. Η ποσότητα λυκοπενίου που υπάρχει σε ένα ποτήρι ντοματοχυμό, αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης κατά 9%. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Η αδιπονεκτίνη συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων του λίπους και της παχυσαρκίας… Καθώς είναι γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του μαστού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο βοηθά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, σταματώντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν ότι υπήρχαν σαφή πλεονεκτήματα από την αύξηση της κατανάλωσης ντομάτας και προϊόντων από ντομάτα, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα».

Daily Mail

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό στις πιο λεπτές γυναίκες.

@klein2/ unsplash

Μάλιστα ο ντοματοχυμός έχει κι άλλες ιδιότητες που μας δίνει περισσότερα κίνητρα για να τον καταναλώνουμε:

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η θρεπτική πυκνότητα του ντοματοχυμού, τον κάνουν ένα πολύ χορταστικό ρόφημα. Πίνοντας ένα ποτήρι παχύ χυμό ντομάτας μπορεί συχνά να μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε φάει ένα πλήρες γεύμα. Διεγείρει την απελευθέρωση της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Βελτιώνει την καρδιακή υγεία

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυτό το χυμό μπορούν επίσης να αποτρέψουν την πήξη του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μειώνει τις φλεγμονές

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στο ντοματοχυμό έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, καθιστώντας τον ένα εξαιρετικό ρόφημα με το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Προστατεύει την όραση

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α που περιέχει, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση και την προστασία της όρασης. Η βιταμίνη Α λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, υποστηρίζει την όραση καθώς γερνάμε, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει την έναρξη του καταρράκτη.

Αποτοξινώνει το σώμα

Μερικά από τα ενεργά συστατικά του ντοματοχυμού, όπως το β-καροτένιο και το θείο, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της δραστηριότητας των νεφρών και του ήπατος,. Συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποτοξίνωσης και στην αύξηση της ούρησης που εξαλείφει περαιτέρω την περίσσεια αλάτων και λιπών στο σώμα.

Βελτιώνει την πέψη

Αυτός ο χυμός έχει καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την περισταλτική κίνηση και να βελτιώσουν την πεπτική αποτελεσματικότητα. Παράλληλα θα τονώσουν την παραγωγή χολής και θα εξαλείψουν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και κράμπες.

Λαμπερό δέρμα

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος, μειώνοντας την ακμή και προλαμβάνοντας τη βλάβη των κυττάρων του δέρματος.

Υγιή μαλλιά

Η κατανάλωση χυμού ντομάτας βελτιώνει επίσης την υγεία των μαλλιών. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ όχι μόνο ενισχύει την όραση αλλά και προάγει την υγιή ανάπτυξη των τριχών.

Πηγή: itrofi.g

Featured image: @majapetric/ unsplash

Photo credits: @klein2/ unsplash

You may also like