Νυχτερινός ιδρώτας; Ίσως ήπιατε λίγο παραπάνω…

Το μόνο πράγμα χειρότερο από το να ξυπνάς με hungover είναι να ξυπνάς και να νιώθεις και ιδρωμένος. Και δυστυχώς, συμβαίνει συχνά. Το αλκοόλ κάνει το σώμα μας να ιδρώνει, γι ‘αυτό πιθανόν να ξυπνάμε μέσα ανάμεσα σε μουσκεμένα σεντόνια την επόμενη ημέρα από ένα ξέφρενο και γεμάτο αλκοόλ βράδυ. Το σώμα μας ανταποκρίνεται στο αλκοόλ με εφίδρωση για διάφορους λόγους. Το αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να απορρίπτει την ικανότητα του σώματός μας να αντιλαμβάνεται και να ρυθμίζει τη φυσική του θερμοκρασία. Αισθανόμαστε ότι ζεσταινόμαστε, και ιδρώνουμε γιατί αυτός είναι ο φυσικός τρόπος για να πέσει η θερμοκρασία μας.

Σχετίζεται επίσης, με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό ή να προκαλέσει αστάθειες στην καρδιά προκαλώντας αγγειοδιαστολή, δηλαδή διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η αγγειοδιαστολή μετακινεί το θερμό αίμα πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματός μας, κάνοντας ολόκληρο το σώμα να αισθανθεί ζεστό, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.

Μπορεί να σκέφτεστε πως ανάμεσα στη νύστα, τον πονοκέφαλο και την φωτοευαισθησία, το τελευταίο που χρειάζεστε είναι και ένα καταϊδρωμένο σώμα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρότερο ζήτημα, που απαιτεί την προσοχή μας. Οι νυχτερινοί αυτοί ιδρώτες μας αφυδατώνουν. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ που δέχτηκε. Το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το σώμα μέσω της αυξημένης ούρησης, του έμετου και της εφίδρωσης. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο λιγότερα ενυδατικά ποτά πίνετε. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν πίνουμε αλκοόλ, δεν διακόπτουμε την διαδικασία για να καταναλώσουμε νερό. Οι περισσότεροι άλλωστε, αρχίζουμε να πίνουμε τη νύχτα και επομένως κοιμόμαστε αμέσως μετά την κατανάλωσή του. Συνεπώς, το σώμα μας αντιδρά στο αλκοόλ, χάνοντας σχεδόν όλη την υγρασία του.

Εάν πίνατε για παράδειγμα, μερικά cocktails στις δέκα το πρωί, το σώμα σας θα εξακολουθούσε να ιδρώνει περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή αυτό συμβαίνει όταν το αλκοόλ διασχίζει το σύστημα του σώματός μας. Ωστόσο, μπορεί να μην το παρατηρήσετε τόσο έντονα, επειδή υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για να αναπληρώσετε την ποσότητα του χαμένου νερού του σώματός σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, κοιμόμαστε, οπότε δεν λαμβάνουμε κανένα υγρό.

Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε τουλάχιστον οκτώ έως δέκα ποτήρια νερό πριν αρχίσετε την κατανάλωση του αλκοόλ. Εκτός από υγρασία, με την κατανάλωση αλκοόλ, χάνουμε και βιταμίνες, οπότε οι ειδικοί συνιστούν, να πιούμε πολύ νερό, να φάμε λίγο τυρί ή κρακεράκια ολικής άλεσης, πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Αυτός ο συνδυασμός, θα μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα την επόμενη μέρα. Συνιστούν επίσης να κάνουμε ένα ντους πριν πάμε για ύπνο για να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας.

You may also like