Ξέρετε τι ομάδα αίματος έχετε;

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard στην Βοστώνη εξέτασαν δύο μεγάλες αναδρομικές μελέτες (90.000 άνδρες και γυναίκες) και διαπίστωσαν ότι η ομάδα αίματος είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου- Σ.Ν (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, Σεπτέμβριος 2012). Αναλυτικότερα , παρατήρησαν ότι άτομα με ομάδα αίματος Α,Β,ΑΒ είχαν κατά 5%,11%, 23% αντίστοιχα περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης Σ.Ν σε σχέση με άτομα ομάδας αίματος Ο, και ότι αυτός ο συσχετισμός ήταν ανεξάρτητος διαιτητικών συνηθειών και συνύπαρξης άλλων παραγόντων κινδύνου.

Η εξήγηση αποδίδεται στην ανεύρεση σε άτομα μη ομάδας αίματος Ο, αυξημένων επιπέδων στην κυκλοφορία του αίματος του συμπλέγματος παράγoντας VIII-παράγοντας v.Willebrand κατά 25% σε σχέση με άτομα ομάδας αίματος Ο . Ο πρώτος παράγοντας είναι βασικό συστατικό της διαδικασίας της πήξης του αίματος και ο δεύτερος είναι μία μεγαλομοριακή πρωτείνη που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην συσσώρευση και στη προσκόλληση των αιμοπεταλίων στο ενδοθήλιο της αρτηρίας και ως εκ τούτου στην δημιουργία θρόμβωσης. Επιπρόσθετα, άτομα ομάδας αίματος Α έχουν επίπεδα ολικής και κακής (LDL) χοληστερόλης περίπου 25% περισσότερο από άτομα των λοιπών ομάδων αίματος.

*Τι γίνεται λοιπόν αν δεν έχετε ομάδα αίματος Ο, ειδικά αν έχετε ΑΒ; Προσπαθείστε με την σωστή διατροφή, την τακτική φυσική άσκηση, την μείωση του άγχους, ενδεχομένως και με την λήψη φαρμάκων ανάλογα την περίπτωση και το ιατρικό ιστορικό, να εξουδετερώσετε το μειονέκτημα που σας προίκισε η φύση. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα η σπανιώτερη ομάδα αίματος είναι η ΑΒ (5% περίπου) και η συχνότερη είναι η Ο (45% περίπου).

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like