Οι Γυάλινες Πυραμίδες του Λούβρου, από την Ιωάννα Χαλάτση

02

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Η επιβλητική αρχιτεκτονική τους επισημαίνει με τρόπο δυναμικό την παρουσία τους στο σήμερα, χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό γεωμετρικό σύμβολο: την πυραμίδα.Οι γυάλινες Πυραμίδες του Λούβρου αποτελούν ένα έξοχο παράδειγμα σύζευξης του ιστορικού με το σύγχρονο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ανέθεσε στο διάσημο αμερικανό αρχιτέκτονα Ieoh Μing Pei τη δημιουργία του μεγαλεπίβολου αυτού έργου, το οποίο και ολοκληρώθηκε το 1989.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο σχεδιασμός και η δημιουργία των πυραμίδων, με έμφαση στην αισθητική αντιπαραβολή τους με το ύφος των γύρω κτιρίων.
DCF 1.0
Η κύρια πυραμίδα, ύψους 20 μέτρων, δεσπόζει στην κεντρική αυλή του Λούβρου, στον ίδιο άξονα με τα Ηλύσια Πεδία. Είναι μία σύνθετη δομή από χάλυβα και γυαλί, που επιτρέπει την προστατευμένη μεταφορά των επισκεπτών στις αίθουσες του Μουσείου.
04
Η πυραμίδα αλλά και ο προθάλαμος κατασκευάστηκαν εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπιζε το μουσείο, καθώς η παλαιά είσοδος ήταν αδύνατο να δεχθεί το μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.
05
Οι γυάλινες πυραμίδες του I.MPei, εντυπωσιακές σε σύνθεση και φόρμα, υποδεικνύουν την τολμηρή δυνατότητα της αρχιτεκτονικής να ενσωματώνει σύγχρονα υλικά σε παραδοσιακές μορφές. Άλλωστε, μία σύγχρονη πυραμίδα ως πολιτιστικό έμβλημα οφείλει να είναι διάφανη, επιτρέποντας το φυσικό φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό της.
06

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like