Οι τροφές που θωρακίζουν την ηπατική υγεία

hpar 1Το ήπαρ ή αλλιώς συκώτι έχει σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό και αποτελεί ζωτικό όργανο.

Οι κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι:

  • Η αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Η σύνθεση πρωτεϊνών
  • Η παραγωγή βιοχημικών ουσιών
  • Η αποθήκευση γλυκογόνου
  • Η παραγωγή ορμονών

Το ήπαρ διατρέχει σοβαρούς κινδύνους και μπορεί να νοσήσει από καρκίνο, κίρρωση, ηπατίτιδα, αλκαλική νόσο και συσσώρευση λίπους. Επίσης, μπορεί να προκληθεί σοβαρή διαταραχή λόγω της λήψης κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος προκαλώντας χρόνια βλάβη.

Πρόληψη των νόσων του ήπατος
Για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε προβλήματα που ταλαιπωρούν το ήπαρ συνιστάται η κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών. Οι τροφές αυτές είναι:

Το αβοκάντο, το οποίο προστατεύει από τοξική υπερφόρτωση και βελτιώνει την ικανότητα καθαρισμού του.

Το γκρέιπφρουτ, το οποίο αποτελεί μία πηγή πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά και ενισχύει την παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων.

Τα καρύδια, τα οποία αποτοξινώνουν το συκώτι από την αμμωνία μέσω της περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα και γλουταθειόνη.

hpar 2Το σκόρδο, το οποίο αποτελεί μία θειούχο ένωση που ενεργοποιεί τα ηπατικά ένζυμα και αποτρέπει τις τοξικές βλάβες του ήπατος.

Η αγκινάρα, η οποία αυξάνει την παραγωγή της χολής και καθαρίζει το συκώτι από το συσσωρευμένο λίπος.

Η πικραλίδα, το εκχύλισμα της οποίας χρησιμοποιείται για φλεγμονές στα οστά, λοιμώξεις του αναπνευστικού, πεπτικές διαταραχές και έχει αξιοσημείωτη αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η πικραλίδα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, καθαρίζει το συκώτι και τονώνει τη λειτουργία της χολής.

Η ηπατίτιδα σε ποσοστά…

  • Υπολογίζεται ότι περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι φορείς των ιών της ηπατίτιδας Β και C.
  • Περίπου 1 στα 5 άτομα τα οποία έχουν κολλήσει ηπατίτιδα θα παρουσιάσουν κίρρωση ή καρκίνο μέσα σε μία εικοσαετία από τη στιγμή της αρχικής μόλυνσης.

 
Πηγή: περιοδικό shape

You may also like