Οι φορολογικοί παράδεισοι “ζουν και βασιλεύουν”….

tax heaven 1Κι όμως παρά τις διαμάχες και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η διεθνής κοινότητα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της με τους φορολογικούς παραδείσους, οι τελευταίοι συνεχίζουν να ανθούν.

Ειδικότερα, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, οπότε και διαπιστώθηκε ότι εκτός από τη διακίνηση κεφαλαίων του κοινού εγκλήματος διακινούνταν και χρήματα που όπλιζαν τα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων, η διεθνής κοινότητα άρχισε να εντείνει τις πιέσεις της προς τις χώρες που ευνοούν αυτή την ανεξέλεγκτη εισροή και εκροή κεφαλαίων.

Μάλιστα και στο ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος αναφέρεται ότι «οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» κατοχυρώνοντας έτσι τη φορολογική ισότητα. Ωστόσο, κάποιοι επιλέγουν να εκμεταλλευτούν νομότυπα «παραθυράκια» και εντοπίζουν τους φορολογικούς παραδείσους στους οποίους εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους. Σίγουρα θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο ουδείς ασχολιόταν με αυτούς τους γνωστούς – αγνώστους tax heavens τόσα χρόνια… Μα φυσικά, όταν η οικονομία ανθεί κανείς δεν ασχολείται. Τα προβλήματα και οι έρευνες ξεκινούν όταν η οικονομία είναι πτωτική και έχει εκπέμψει SOS.

Αυτοί είναι οι 43 φορολογικοί παράδεισοι που επιλέγουν οι Έλληνες:
Ανδόρρα, Παρθένοι Νήσου ΗΠΑ, Βανουάτου, Ουρουγουάη, Χονγκ Κονγκ, Μπαχρέιν, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Μπελίζ, Μπρουνέι, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Ντομίνικα, Γιβραλτάρ, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γκέρνσεϊ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϊ, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μοντσεράτ, Μαυρίκιος, Μονακό, Παναμάς, Φιλιππίνες, Αγία Λουκία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Νήσοι Τερκς και Κάικος.

Τι σημαίνει φορολογικός παράδεισος;

Με απλά λόγια, πρόκειται για τραπεζικούς φορείς στους οποίους ένας Έλληνας πολίτης μπορεί να «κρύψει» χρήματα μέσω κάποιας off- shore εταιρείας. Οι φορείς αυτοί φιλοξενούνται σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή φορολογικού χαρακτήρα πληροφοριών.

tax heaven 2Οι Έλληνες, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λαός που επιλέγει τους συγκεκριμένους φορολογικούς παραδείσους, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αποσιωπηθεί το μέγεθος της ευθύνης που φέρει η εν λόγω φοροδιαφυγή σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση. Μάλιστα, η οργάνωση Tax Justice Network αναφέρει ότι ο ρόλος που έπαιξε η φοροδιαφυγή μέσω των ενδιάμεσων κέντρων των off- shore εταιρειών στην ελληνική κρίση έχει «περιοριστεί» και αποσιωπηθεί, λόγω του ότι οι ισχυρές δυνάμεις του G20 ωφελούνται και οι ίδιες από την ύπαρξη αυτών των παραδείσων. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, οι χώρες οι οποίες κατέχουν τα πρωτεία στη μυστικότητα με την οποία πραγματοποιούσαν τις οικονομικές τους συναλλαγές είναι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και τα Νησιά Κέιμαν.

Ας δούμε όμως τι το ξεχωριστό, σε φορολογικό επίπεδο, έχουν κάποιοι φορολογικοί παράδεισοι…

*Παρθένες Νήσοι (ΗΠΑ): Προσφέρουν 90% απαλλαγή σε εισοδήματα από τις ΗΠΑ και 100% απαλλαγή σε τελωνειακούς δασμούς και φόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

*Ανδόρρα/ Μονακό/ Σαμόα/ Σεϋχέλλες/ Ουρουγουάη: Δεν επιβάλλουν καθόλου φόρο εισοδήματος.

*Χονγκ- Κονγκ: Έχει πολύ χαμηλά επιτόκια φορολόγησης.

*Ρωσία: Επιβάλλει 11% φόρο εισοδήματος.

*Μάλτα: Μέτοχοι πεπερασμένων εταιρειών πληρώνουν φόρους κάτω από 5%.

*Μπαχάμες: Δεν εισπράττουν φόρο ατομικού εισοδήματος, κεφαλαίου και κληρονομιάς.

*Βερμούδες: Δεν επιβάλλει φόρο στο ξένο εισόδημα ή τα ξένα κέρδη και επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να επωφεληθούν από το status απαλλαγών.

*Ελβετία: Αποτελεί φορολογικό παράδεισο για ξένους που γίνονται κάτοικοι με διαπραγμάτευση του εισοδήματός τους, που τίθεται σε φορολόγηση ανάλογα με το καντόνι στο οποίο θα διαμείνουν. Το σύνηθες καντόνι που επιλέγεται είναι το Vaud.

Πηγή: www.eea-info.gr

You may also like