«Ο Χιονάνθρωπος» του Jo Nesbo

Στο χιονισμένο Όσλο, ο μικρός Γιόνας ανακαλύπτει έκπληκτος έναν χιονάνθρωπο στην αυλή του σπιτιού τους να κοιτάει προς το παράθυρό του. Οι γονείς του δε δίνουν σημασία. Το ίδιο βράδυ, ο Γιόνας θα ξυπνήσει και θ’ ανακαλύψει πως η μητέρα του εξαφανίστηκε και πως ο χιονάνθρωπος στην αυλή του φοράει το αγαπημένο της φουλάρι. Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε κι η ομάδα του κατά τις έρευνές τους θα ανακαλύψουν μία σωρεία υποθέσεων εξαφανισμένων γυναικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν όλες ένα κοινό σημείο: έναν χιονάνθρωπο κοντά στο σπίτι τους. Όταν, λοιπόν, θα εξαφανιστεί ακόμη μία γυναίκα, ο Χάρι Χόλε συνειδητοποιεί πως ο κίνδυνος είναι ένας κατά συρροήν δολοφόνος που δρα στο Όσλο, γεγονός σπάνιο για το αστυνομικό αρχείο της πόλης.

Ο «Χιονάνθρωπος» είναι η έβδομη περιπέτεια του Χάρι Χόλε κι είναι ακόμη πιο «δυνατή» από τις προηγούμενες. Ενώ συνήθως ομολογώ πως οι σειρές βιβλίων με «φοβίζουν» πως μπορεί να κάνουν «κοιλιά», ο Jo Nesbo σκηνοθετεί με την πένα του μία ακόμη αστυνομική ιστορία με ανατροπές, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί μοναδικά τον αντι-ήρωά του ο οποίος την ώρα που προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της νέας του υπόθεση, καλείται γι’ άλλη μία φορά να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Σε περίπτωση που ακόμη δεν τον έχετε γνωρίσει, ο Χάρι Χόλε κάθε άλλο παρά απλός αστυνομικός είναι. Αλκοολικός, με αναμνήσεις που τον στοιχειώνουν, αναγκάζει πολλές φορές τους συναδέλφους του και τους ανωτέρους του να τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία, με αποτέλεσμα ο Χάρι Χόλε να μετατραπεί σ’ έναν «μοναχικό λύκο». Όλα αυτά, λοιπόν, δικαιολογούν και το γεγονός πως πολλές φορές χρησιμοποιεί ανορθόδοξες τακτικές για την επίλυση των μυστηρίων. Βέβαια, αν ήταν ένας τυπικός αστυνομικός, θα ήταν απλώς «ακόμη ένα αστυνομικό μυθιστόρημα», σωστά; Έτσι έχουμε γι’ άλλη μία φορά μία ιστορία που σίγουρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που προανέφερα, όπου η δράση δε σταματάει λεπτό, με χαρακτήρες που οι συμπεριφορές τους δε θα κάνουν με τίποτα τον αναγνώστη να πει «το είχα καταλάβει από την αρχή». Τέλος, παρ’ όλο που στο βιβλίο αναφέρονται γεγονότα από τις προηγούμενες περιπέτειες του Χάρι Χόλε, δεν κρίνεται τόσο απαραίτητο να τις έχει διαβάσει κανείς, μια που δεν επηρεάζουν την πλοκή της υπόθεσης.

Κι επειδή το τελευταίο διάστημα ο κινηματογράφος δείχνει μία ιδιαίτερη αδυναμία στη μεταφορά βιβλίων, να σημειώσω πως ο γνωστός σκηνοθέτης Martin Scorsese βρήκε το νέο του κινηματογραφικό ήρωα, τον οποίο αναμένεται να λατρέψουν οι φίλοι των αστυνομικών ταινιών.

«Ο Χιονάνθρωπος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ».

You may also like