Πέντε προορισμοί με το δικό τους… ουράνιο τόξο

Καμιά φορά, αυτό που μπορεί να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον σ’ ένα ταξίδι δεν είναι απαραίτητα κάποιο μνημείο. Βλέπετε αν είμαστε λίίίγο παρατηρητικοί, η φύση δημιουργεί τέχνη. Ας δούμε μερικά αξιοθέατα στον κόσμο όπου τα χρώματα στην κυριολεξία παρελαύνουν. Εντάξει, είναι κάπως μακρινοί οι προορισμοί, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει για ένα νοερό ταξίδι!

1.Χρωματιστά βουνά στην Κίνα

Η χρωματιστή αυτή οροσειρά βρίσκεται στη βορειοανατολική Κίνα, συγκεκριμένα περιτριγυρίζουν την πόλη Zhangye της βορειοδυτικής επαρχίας Gansu. Οι βουνοκορφές διαμορφώθηκαν από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών της Γης κι η διάβρωση από τον άνεμο και τη βροχή τους έδωσαν τη μορφή που έχουν σήμερα. Τα χρώματα που μοιάζουν λες και προορίζονταν για… ζαχαρωτά δημιουργούνται από το συνδυασμό της πέτρας με τα αποθέματα των ορυκτών που υπάρχουν. Η ξεχωριστή αυτή οροσειρά καλύπτει μία περιοχή δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την πόλη Zhangye και το θέμα είναι ακόμη ομορφότερο μετά από μία βροχή, καθώς τότε τα χρώματα που εμφανίζονται είναι ακόμη πιο φανταχτερά.

1

2.Βαμμένοι λόφοι στο Όρεγκον
Με το Πόρτλαντ στα δυτικά και το εθνικό «θαύμα» της Crater Lake στα νότια, το John Day Fossil Beds του ανατολικού Όρεγκον συχνά παραβλέπεται. Αυτό το εθνικό πάρκο συνολικής έκτασης 14.000 εκταρίων είναι ένα φυσικό μουσείο γεωλογικών περιόδων, με την περιοχή των Βαμμένων Λόφων να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αυτό το εντυπωσιακό τοπίο δημιουργήθηκε από διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις και ακραίες κλιματικές αλλαγές προ 35 εκατομμυρίων ετών. Με την πάροδο του χρόνου, το κλίμα έγινε πιο ξηρό. Στάχτη, πηλός, μεταλλικά στοιχεία και «νεκρή» χλωρίδα, όλα αυτά αναμιγνύονται στο έδαφος, δημιουργώντας έντονες χρωματικές ραβδώσεις του χρυσού, του μαύρου, του κόκκινου, ακόμη και του μωβ και του μπλε. Τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με την υγρασία της ατμόσφαιρας και φαίνονται πιο ζωντανά αργά το απόγευμα..

lofoi

3. Κρατήρας στην Αιθιοπία
Στη γλώσσα της φυλής Afar, Dallol σημαίνει «αποσυντεθημένο». Επομένως είναι λογικό το Ηφαίστειο Dallol στην Αιθιοπία να θεωρείται λιγότερο ηφαίστειο και περισσότερο κρατήρας. Το μείγμα υπόγειων υδάτων, μάγματος, θείου, οξειδίου του σιδήρου, άλατος κι άλλων μεταλλικών στοιχείων δημιουργεί ζωντανές πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις, με αποτέλεσμα ένα από τα πιο εντυπωσιακά επίγεια ουράνια τόξα στον κόσμο.

Το Dallol βρίσκεται στα σύνορα της Αιθιοπίας με την Ερυθραία, σε μία περιοχή που παρέμενε κλειστή για τους ξένους έως το 2001. Μέχρι και σήμερα θεωρείται σοφή κίνηση να ταξιδέψεις εκεί με ένοπλη συνοδεία, καθώς οι εντάσεις παραμένουν κι οι απαγωγές είναι για την περιοχή σύνηθες φαινόμενο. Εξαιτίας των συνθηκών αυτών, μόνο λίγες εκατοντάδες επισκεπτών φτάνουν σε αυτό το αξιοθέατο κάθε χρόνο. Ίσως βέβαια να μην είναι και τόσο κακό, εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους, των τοξικών αερίων και των θερμοκρασιών, οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο άνω των 30°C.

ethiopia

4. Πηγή στο Wyoming

Η πηγή Grand Prismatic του Yellowstone είναι η μεγαλύτερη θερμή πηγή των ΗΠΑ με διάμετρο 370 ποδιών. Το χρωματικό φάσμα από το βαθύ μπλε ως το σκούρο κόκκινο είναι αποτέλεσμα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ευδοκιμούν σε θερμά ύδατα. Διαφορετικές μεταξύ τους θερμοκρασίες είναι αυτές που καθορίζουν την απόχρωση και το μπλε χρώμα στο κέντρο της πηγής είναι αποτέλεσμα της μεγάλης θερμότητας που επηρεάζει τα βακτήρια. Η πηγή Grand Prismatic είναι μία από τις πολλές χρωματιστές πηγές του Εθνικού Πάρκου Yellowstone και δέχεται εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

Grand Prismatic - Wyoming

5.Ο ουρανός της Ισλανδίας
Η Aurora Borealis – γνωστή ως «Βόρειο Σέλας» – εμφανίζεται μ’ ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, από ανοιχτό ροζ έως αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε και του μωβ κι είναι ορατή από τη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας. Οι αχτίδες που χορεύουν στο νυχτερινό ουρανό είναι αποτέλεσμα συγκρουόμενων σωματιδίων, δημιουργώντας κυματισμούς ή αψίδες κατά μήκος του ορίζοντα. Παρά τις προσπάθειες της επιστήμης να εξηγήσει πώς ακριβώς δημιουργούνται αυτά τα φώτα, υπάρχει αυτή η μυστηριώδης ενέργεια στη λάμψη, κάνοντας το φαινόμενο ακόμα καλύτερο επειδή – ακριβώς – παραμένει ανεξήγητο.

north selas

 

Πηγή: BBC

You may also like