ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ :”Σε κάθε μορφή τέχνης πρέπει να υπάρχει λόγος και αιτία για να εκφράσεις την ανάγκη σου”

Είναι νέος, ευγενικός και δημιουργικός. Ο Παναγιώτης Κουντουράς είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Κινηματογράφου. Με την ιδιότητα του σκηνοθέτη/κινηματογραφιστή, έχει δημιουργήσει ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης με φεστιβαλική παρουσία και βραβεύσεις. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης/παρουσιαστής στον χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών. Ο Παναγιώτης μου μίλησε για το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε σε συνεργασία με τον Τάσο Αγγελίδη-Γκέντζο “Έλα σε μένα”.

Γιάννα Σαλή: Στο βιβλίο που έχεις γράψει μαζί με τον Τάσο Αγγελίδη-Γκέντζο μπορεί ο αναγνώστης να πάρει μία γεύση από τον διαδικτυακό κόσμο, αλλά τι ήταν πραγματικά αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την συγγραφή ενός βιβλίου στην εποχή που όλοι είναι κολλημένοι σε μία οθόνη και μετράνε τα like τους;

Δε σας κρύβω ότι η συνθήκη της εποχής την οποία περιγράφεται είναι ένα γεγονός που ξεκάθαρα μου προκαλεί θλίψη αλλά και προβληματισμό. Με γοητεύει αυτό το οποίο δε μπορώ να ερμηνεύσω και ειδικά όταν αφορά τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις που είναι η τροφή για ζωή. Πίσω από καρδιές και like καταπνίξαμε τον εαυτό μας, τον ερωτισμό μας, μπερδέψαμε ή συγχωνεύσαμε τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό. Είναι τα προφίλ άραγε μια προέκταση του εαυτού μας; Και αν ναι, τελικά ποιου είδους επιθυμία ή αποδοχή υποδηλώνουν τα λεγόμενα like; Ο διαδικτυακός κόσμος είναι ο καμβάς του Έλα σε μένα αλλά όχι ο πρωταγωνιστής. Τα θριλερικά στοιχεία, οι πρώτες ηδονικές σκέψεις, οι ανατροπές αλλά και το μυστήριο του γρίφου θα αποτυπωθούν πάνω σε αυτόν τον εικονικό καμβά μέχρι αυτός να εκραγεί και να μας φέρει ξανά στην πραγματικότητα. Εκεί η πλοκή γνωρίζει άλλα δεδομένα και θα οδηγήσει κυριολεκτικά δυο ανθρώπους στα άκρα. Τα παιχνίδια του μυαλού δε γνωρίζουν όρια και το ΕΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ με θεματικό πάτημα τη σημερινή ανάγκη του ανθρώπου για το φαίνεσθαι, γίνεται ένα βιβλίο που θα παίξει με το μυαλό του αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Γιάννα Σαλή: Είναι η τρίτη φορά που συνεργάζεστε εσείς οι δύο. Αυτή την φορά τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις μέσα από το βιβλίο σου; Και κυρίως μέσα από τις αντιθέσεις των πρωταγωνιστών; (Αλέξανδρος-Ζωή)

Πράγματι, τρίτη φορά μετά από δυο ιδιαίτερα επιτυχημένες εκδόσεις οπτικοποιημένων αφηγημάτων (Τα Πέτρινα Χριστούγεννα, Memento Mori). Βέβαια στις πρώτες μας αυτές εκδοτικές συμπράξεις, ο δικός μου ρόλος ήταν να δώσω φωτογραφικά την εικόνα πάνω στο λόγο ή να στηριχθεί ο λόγος πάνω στο δικό μου έργο. Την τρίτη αυτή συνεργασία γέννησε η ανάγκη για άλλη μια καλλιτεχνική που έφερνε όμως μια ανατροπή και για τους δυο. Το ΕΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ είναι ένα σχόλιο πάνω στο σήμερα και το πως αρθρώνονται τα συναισθήματα και οι πτυχές τους. Ένα εικονικό παιχνίδι ρόλων όπου τα ονόματα Αλέξανδρος και Ζωή είναι απλά ταμπέλες, προφίλ. Κατά τη διάρκεια του βιβλίου δε ξέρουμε ποιος είναι ποιος, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Στο διαδίκτυο μπορείς να γίνεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Να στήσεις τη δική σου πλάνη και να προκαλέσεις πόλεμο με ψυχολογικές προεκτάσεις. Πάνω σε αυτό το στοιχείο πατήσαμε και στήσαμε σταδιακά την πλοκή. Οι αντιθέσεις των πρωταγωνιστών δεν είναι άλλη μια σταθερά που θα φέρει συγκρούσεις και εμπόδια. Οι αντιθέσεις τους συνεχώς αλλάζουν γιατί και οι ίδιοι αλλάζουν και αμφισβητούν.

Γιάννα Σαλή: Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Έλα σε μένα”. Είναι πρόσκληση ή απαίτηση;

Εξαιρετική ερώτηση για την οποία δε μπορώ να έχω απόλυτα μια σίγουρη απάντηση. Σίγουρα ο κάθε αναγνώστης δίνει στο τέλος τη δική του ανάγνωση πάνω στο συνολικό έργο και την ερμηνεία του τίτλου. Από συγγραφικής όμως πλευράς το ταξίδι αυτό είναι προσωπικό και όχι απαραίτητα αντικειμενικό. Ίσως να μου είναι ταιριαστή η λέξη προτροπή. Τα δεδομένα ή οι λέξεις που δημιουργούν στη ζωή μας την προτροπή συνήθως μας βάζουν σε μια μικρή ή μεγάλη περιπέτεια προκειμένου να εκπληρώσουμε την επιθυμία που έχει δημιουργηθεί. Στην περίπτωση του ΕΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ σίγουρα μιλάμε για μια μεγάλη περιπέτεια καθώς το βιβλίο θα ταξιδέψει τους ήρωες σε όλο τον πλανήτη. Από τα αρώματα της Κωνσταντινούπολης, μέχρι τα φώτα της Νέας Υόρκης και την ατμόσφαιρα του Μιλάνου. Υπάρχει ένας γρίφος που πρέπει να βρει τη λύση του. Ποια είναι στα αλήθεια η Ζωή; Προσωπικά θα ήθελα να μπω σε αυτή την περιπέτεια, εδώ, στον πραγματικό κόσμο.

Γιάννα Σαλή: Η ιδέα του βιβλίου “Έλα σε μένα” στηρίζεται καθαρά στην φαντασία του μυαλού ή προσπάθησες να εντάξεις μέσα αληθινά γεγονότα;

Δε θα ήταν σοφό να σας αποκαλύψω αν το ΈΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ στηρίζεται στο φαντασιακό. Σκέφτομαι πως έχει ενδιαφέρον να μην αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τι από όλα αυτά που γράφονται έχει ζήσει στα αλήθεια ο συγγραφέας. Μπορεί και όλα, μπορεί και τίποτα. Αυτή τη σχέση εξουσίας γιατί να την απογυμνώσω; Σημαντικό όμως κομμάτι στη γραφή ήταν τα ταξίδια που έχουμε κάνει τόσο εγώ όσο και ο Τάσος Γκέντζος προκειμένου να αποδώσουμε την ατμόσφαιρα των πόλεων ρεαλιστικά και να νιώθει ο αναγνώστης σαν να βρίσκεται εκεί. Εκμεταλλευτήκαμε τις πόλεις αυτές για να εξελίξουμε την πλοκή. Διαθέτουν σημεία κλειδιά για την ιστορία και το επόμενο στάδιο του γρίφου. Από εκεί και πέρα δε θα σας πω.

Γιάννα Σαλή: Έχεις ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σου; Και αν ναι τι θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις για αυτό;

Ολοκληρώνω ένα παιδικό θεατρικό έργο το οποίο ανυπομονώ να μοιραστώ το συντομότερο δυνατό με τους ανθρώπους που ακολουθούν τη δουλειά μου. Μπορώ όμως να σας αποκαλύψω πως με τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο η δημιουργική περιπέτεια δε σταματά. Το νέο μας μυθιστόρημα έχει τίτλο, οι συγγραφείς μαθαίνουν πως θα γίνουν οι χαρακτήρες του και σας υποσχόμαστε κάτι αληθινά ανατρεπτικό που εύχομαι να αγαπηθεί. Πιστεύω στις συμπράξεις των ανθρώπων και πιστεύω ακόμα περισσότερο στη συγκεκριμένη συνεργασία γιατί δε σταματά να γεννά ιδέες και αναζητήσεις. Σε κάθε μορφή τέχνης πρέπει να υπάρχει λόγος και αιτία για να εκφράσεις την ανάγκη σου αυτή και να τη μοιραστείς. Είμαι ευτυχής που έχω ακόμα πολλούς λόγους να θέλω να πω ιστορίες.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο “‘Ελα σε μένα” σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ!

You may also like