Παστουρμαδόπιτα

ΥΛΙΚΑ: (για 6 άτομα)

6 φύλλα κρούστας
έ.π. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
24 φέτες κασέρι, πικάντικο
4 ντομάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες, σε λεπτές φέτες
24 φέτες παστουρμά, χωρίς το τσιμένι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση από τη φαρδιά πλευρά. Λαδώνουμε κάθε φύλλο και τοποθετούμε 2 φέτες κασέρι, 3-4 φέτες ντομάτα και 2 φέτες παστουρμά στο κάτω μέρος του φύλλου.

Διπλώνουμε τη βάση του φύλλου καλύπτοντας τα υλικά και κατόπιν κλείνουμε τα πλαϊνά του προς τα μέσα. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι το τέλος του φύλλου, φτιάχνοντας έναν μικρό φάκελο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε για 20 λεπτά.


Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιμέλεια: Julia Munn

Παραλλαγές
-Με την ίδια γέμιση μπορούμε να κάνουμε πιτάκια χρησιμοποιώντας φύλλο σφολιάτας και να τα τηγανίσουμε για λίγα λεπτά σε βούτυρο ή να τα φτιάξουμε με χωριάτικο φύλλο και να τα ψήσουμε στον φούρνο. Στη δεύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί λίγη ντομάτα παραπάνω ώστε να υπάρχουν υγρά και να μη στεγνώσουν τα πιτάκια. Και στις δύο αυτές εκδοχές, μην ξεχάσετε να τρυπήσετε με το μαχαίρι τη ζύμη για να φύγει ο ατμός.

-Αντί για κασέρι, δοκιμάστε να βάλετε μια ελληνική γραβιέρα, όχι πολύ πικάντικη. Προτιμήστε Κρήτης ή Νάξου.

– Προτού ψήσετε τις πίτες, μπορείτε να τις πασπαλίσετε με μαυροκούκι ή σουσάμι.

Tips
-Λίγο τριμμένο κύμινο θα τονίσει τη γεύση της πίτας.
-Αν δεν αφαιρέσουμε το τσιμένι, η πίτα θα γίνει πιο βαριά σε μυρωδιά και γεύση.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like