Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι;

Μια αρχική λύση είναι να πάρουμε αρκετές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές βιταμινών, πολύ καλύτερες από τα συμπληρώματα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά τους απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Αν τυχόν δεν επαρκεί το πρόγραμμα που κάνουμε τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να πάρουμε λίγα συμπληρώματα όπως:

  • Η Βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του αίματος και του εγκεφάλου. Ενώ τις περισσότερες φορές την παίρνουμε από τα τρόφιμα που βρίσκεται στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά ίσως χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω ενίσχυση σε περιόδους αρκετής κούρασης.
  • Η Βιταμίνη D που τόσο συχνά ακούμε για αυτή μας και έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ως χώρα για την καλύτερη πηγή της -όπου είναι ένα εικοσάλεπτο στον ήλιο καθημερινά- είναι καθοριστικός ο πόλος της για την ενίσχυση σε μια δύσκολη περίοδο. Φυσικά διατροφικές ενισχύσεις μας βοηθούν όταν δεν καταφέρνουμε να είμαστε κάθε μέρα στον ήλιο όπως τα γαλακτικά, τα ψάρια και τα δημητριακά..
  • Κάλιο χρειάζεται ο οργανισμός για την καλή αποτελεσματικότητα της μνήμης, καλό είναι όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί να μην την παίρνουμε από συμπληρώματα αλλά από μπανάνες, γλυκοπατάτες, φασόλια, φακές, φραγκοστάφυλα.
  • Η Βιταμίνη C βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα και για περισσότερη ώρα. Η βιταμίνη C ελέγχει τις δράσεις προσοχής και αντίδρασης και προστατεύει επίσης από οξειδωτικές καταπονήσεις, όπως φάρμακα και άγχος.
  • H Βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί για τη θεραπεία του Alzheimer και της απώλειας μνήμης. Η επαρκής βιταμίνη βοηθά να παραμείνουμε άθικτοι από το οξειδωτικό στρες. Η συνιστώμενη δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με την υγεία ενός ατόμου, την ηλικία αλλά και τις περιόδους στρες.

Αν έχετε κουραστικές ημέρες και μεγάλη ένταση τότε αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη είναι να βοηθήσετε παράλληλα τον εαυτό σας που είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε…

Photo credits: @heatherbarnes / @naomikoelemans(unsplash)

You may also like