Πράσινα Δώματα & Κάθετοι φυτεμένοι κήποι, από τον Γιώργο Μαθιουδάκη

green roof 2Και μόνο στο άκουσμα φυτεμένο δώμα ή πράσινο δώμα έρχεται στο μυαλό αμέσως μια εικόνα ενός κήπου φυτεμένου με διάφορα φυτά, πουλιά να κελαηδούν και ο ήλιος να τρυπάει με τις ακτίνες του το φύλλωμα των δένδρων που «χορεύουν» στο θρόισμα του καλοκαιρινού αέρα. Για μια στιγμή ξαφνικά έχεις ταξιδέψει μακριά από την πόλη στα προάστια ή στην εξοχή και κυλιέσαι νοερά στο καταπράσινο χορτάρι, αλλά επανέρχεσαι απότομα πίσω διαπιστώνοντας ότι είσαι στο γραφείο και στο σπίτι σου δεν έχεις κήπο αλλά και η γειτονιά σου δεν έχει ένα πάρκο όπως εσύ θα το επιθυμούσες, πολύχρωμο και πράσινο! Έλα όμως που υπάρχει λύση και μάλιστα καταπληκτική, εύκολη, οικονομική αλλά φυσικά πραγματοποιήσιμη.  Η λύση βρίσκεται στο δώμα ή ακόμα και σε μια μεγάλη βεράντα – αν έχουμε – του κτιρίου, της πολυκατοικίας ή της κατοικίας που μένουμε και ονομάζεται όπως είπα λίγο παραπάνω φυτεμένο δώμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, με τον όρο φυτεμένο δώμα ή πράσινη στέγη, ονομάζουμε ένα δώμα το οποίο έχει μετατραπεί σε κήπο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες με πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Με άλλα λόγια δηλαδή ως φυτεμένο δώμα ορίζεται κάθε επιφάνεια που καλύπτεται με βλάστηση μεταξύ της οποίας και του εδάφους παρεμβάλλεται  ένα κτίριο ή μια δομική κατασκευή. Δεν ύπαρχει κανένας περιορισμός στα τετραγωνικά του δώματος που έχουμε το μόνο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το βάθος που έχουμε σε μά ταράτσα αλλά και τι ακριβώς θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αποφασίζουμε μεταξύ 3 ειδών πράσινης στέγης : Εκτατικός, Ημιεντατικός και Εντατικός ( Πηγή : DIADEM –Prasinistegi ). Ο κάθε ένας εξ’ αυτών προσφέρεται  για  διαφορετικές χρήσεις, δηλαδή ο εκτατικός μπορεί να εφαρμοστεί  σε σημεία, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ή μη επιτρεπτή και σε περιπτώσεις στις οποίες στόχος είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο, ο ημιεντατικός όταν επιθυμούμε να έχουμε περισσότερες επιλογές διαμόρφωσης, μεγεθών, υλικών και φυτευτικών συνδυασμών στο χώρο και ο εντατικός  περιλαμβάνει ποικιλία φυτών, μικρών / μεσσαίων δένδρων και θάμνων, ενώ  μπορεί να υποστηρίξει διάφορες κατασκευές όπως μονοπάτια και στοιχεία νερού.

green roof 5

Βέβαια και στις 3 περιπτώσεις δεν έχετε απλά έναν κήπο αλλά πάρα πολλά οφέλη. Καταρχάς με μια τέτοια εφαρμογή μειώνεται σημαντικά το κόστος θέρμανσης του κτιρίου, διότι η διαστρωμάτωση ανάλογα με το πάχος της λειτουργεί ως επιπλέον θερμομόνωση και μειώνει τις απώλειες θέρμανσης.

Ταυτόχρονα μειώνει και το κόστος ψύξης εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα, εφόσον η θερμοκρασία εντός του κτιρίου τους καλοκαιρινούς μήνες, διατηρείται περίπου 10-15 βαθμούς κάτω από την εξωτερική. Βελτιώνει την ισορροπία του οικοσυστήματος εντός των πόλεων, δημιουργώντας μικροκλίμα το οποίο απορροφά μεγάλη ποσότητα σκόνης και νέφους καθώς ταυτόχρονα μειώνει την ηχορύπανση. Μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών παράγεται περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το ευρύτερο οικοσύστημα και αναβαθμίζεται το άμεσο περιβάλλον βοηθώντας στη μείωση του «φαινομένου της θερμικής νησίδας». Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η επίτευξη καλύτερης εκτόνωσης του αποχετευτικού δικτύου καθώς τα όμβρια ύδατα απορροφώνται από το φυτεμένο δώμα και μειώνεται η απορροή τους στους υπονόμους.

green roof 3

Η ύπαρξη μιας πράσινης στέγης σε μια αστική περιοχή συμβάλει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ηρεμίας και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, κοινώς θα πιάσετε και νέες φιλίες!

Μια νέα τάση που αναπτύσσεται στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις είναι η γεωργική παραγωγή – καλλιέργεια στις στέγες. Ένα πλεονέκτημα των φυτεμένων δωμάτων το οποίο ευνοεί την βιώσιμη ανάπτυξη, την ενασχόληση με τη γη και την δημιουργία σε ένα αστικό κέντρο.

green wall 2Μπορεί όμως να μην έχουμε δώμα αλλά να έχουμε ένα φανταστικό μικρο μπαλκόνι που θέλουμε να το ομορφύνουν, να το πρασινίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα λαχανικά μας. Ωραίο σας ακούγεται; Ακούστε λοιπόν και τη συνέχεια γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον. Μια πολύ μοντέρνα και εύκολη λύση είναι ο κάθετος κήπος ( είναι ειδική κατασκευή που στηρίζεται στην μέθοδο της υδροπονίας ) τον οποίον μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε έναν εξωτερικό τοίχο του μπαλκονιού μας και εκεί επάνω να μεγαλουργήσουμε φυτεύοντας λαχανικά, βότανα, αρωματικά ή καλλωπιστικά φυτά χωρίς χώμα! Το καταπληκτικό σε όλο αυτό είναι ότι ένας κάθετος κήπος αρχίζει σαν πίνακας ζωγραφικής σε μια δυσδιάστατη επιφάνεια και καθώς τα φυτά αναπτύσσονται αποκτά όγκο. Λοιπόν νομίζω ότι σας έπεισα!!!! Φανταστείτε λοιπόν μια μικρή όαση όχι πολύ μακρυά, αλλά σπίτι σας!

*Για περισσότερες πληροφορίες και για να επικοινωνήσετε με τον κ. Μαθιουδάκη, πατήστε εδώ

 

You may also like