Πρεμιέρα για την «Πρώτη Ύλη» του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Παίζοντας με την όραση, με ελάχιστα μέσα, χωρίς καθόλου μουσική αλλά και χωρίς να λείπει ο ήχος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κατάφερε να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα όσων βρέθηκαν, χθες, στην πρεμιέρα του έργου του, «Πρώτη Ύλη», στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα εισιτήρια της παράστασης είχαν εδώ και καιρό εξαντληθεί αφού έστω και αν οι παραγωγές του Δ. Παπαϊωάννου συχνά δέχονται αμφίσημες κριτικές, δεν παύουν να ξεχωρίζουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα της εκάστοτε περιόδου. Έχοντας δημιουργήσει το δικό του κοινό αλλά και πάντα με ανθρώπους που θέλουν να «γνωρίσουν» τον Παπαϊωάννου, ο γνωστός σκηνοθέτης-χορογράφος αφήνει τους θεατές να κάνουν τους δικούς τους συνειρμούς, σε όλη τη διάρκεια του έργου.

[quote_right]Δύο αντρικά σώματα, δύο μουσαμάδες, που εξυπηρετούν και ως κάδρα, είναι αρκετά για να επιτρέψουν στον γλύπτη της παράστασης (Δ.Παπαϊωάννου) να σμιλεύσει το δικό του άγαλμα. Χρησιμοποιεί μόνο την πρώτη ύλη, ένα γυμνό αντρικό σώμα με τέλειες αναλογίες.[/quote_right]

Το μαύρο πανί που βρίσκεται πίσω από το γυμνό σώμα του συμπρωταγωνιστή του τον αφήνει να παίξει. Να κρύψει πρώτα τη μια του κνήμη, έπειτα την άλλη λίγο αργότερα τα χέρια και το κεφάλι. Το αντρικό κορμί μεταμορφώνεται σε «αρχαία ανασκαφή», ένας κορμός δίχως χέρια, πόδια, κεφάλι. Ένας ζωντανός κούρος.

Στην ουσία όλη η παράσταση δείχνει την αναμέτρηση δύο ανδρών, όπου ο ένας παλεύει για να επικρατήσει πάνω στον άλλο. Ο ένας ντυμένος, ο άλλος γυμνός είναι αντιμέτωποι. Περνάει ο ένας μέσα από το κορμί του άλλου, «συρρικνώνονται» προκειμένου να γίνουν ευέλικτοι, βγαίνουν αλώβητοι και επαναλαμβάνουν στη συνέχεια το ίδιο μοτίβο, μέσα από διαφορετικές στάσεις.

Στην προσπάθεια του να σμιλεύσει ο ένας τον άλλο ενώνονται και ενδεχομένως συμβιβάζονται. Περπατούν μαζί, όχι όμως με την αρμονία που περπατά ένα σώμα αρτιμελές. Παρόλα αυτά πατούν στα πόδια τους. Εκείνη την ώρα ο γυμνός άνδρας βγάζει την πρίζα του προβολέα, που φωταγωγεί την παράσταση. Ο χώρος Α’ της Πειραιώς 260 βυθίζεται στο σκοτάδι. Η παράσταση θα συνεχιστεί έως την Τρίτη 26/6 και θα επαναληφθεί στις 30/6 και 1-3/7.

Πηγή: http://www.kerdos.gr/

You may also like