Πρόταση για βιβλίο: “Το σπίτι στο Βόσπορο”

to spiti ston VosporoΗ Λεϋλά, ή αλλιώς η «Κυρά», έμενε για χρόνια στο παράσπιτο μιας έπαυλης στα παράλια του Βοσπόρου, το οποίο της ανήκει βάσει τίτλων ιδιοκτησίας. Όταν οι νέοι ιδιοκτήτες της έπαυλης προσπαθούν να την πετάξουν από το σπίτι, η Λεϋλά πεισματικά θα κάτσει στην αυλή πάνω στη βαλίτσα της κι η ιστορία της θα κυκλοφορήσει μέχρι και τα αυτιά του Γιουσούφ. Ο Γιουσούφ είναι ένας νεαρός δημοσιογράφος ο οποίος έχει ένα λόγο παραπάνω να αναλάβει την υπόθεση για την εφημερίδα όπου εργάζεται, μια που ο Γιουσούφ είναι ένα από τα πολλά παιδιά που μεγάλωσαν πλάι στην «Κυρά». Μέχρι, λοιπόν, να λυθεί το ζήτημα του σπιτιού της, η Λεϋλά θα μείνει με το Γιουσούφ και την κοπέλα του, τη Ρόξι, μία εκκεντρική και εσωστρεφή κοπέλα που γράφει μουσική ραπ. Οι δυο γυναίκες ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές γενιές κι όπως αντιλαμβάνεστε η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη. Ή μήπως η εμπειρία της Λεϋλά θα αλλάξει στη Ρόξι τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα;

Ο Ζουλφί Λιβανελί σε αυτό του το βιβλίο αναπτύσσει μία ανθρώπινη ιστορία ανάμεσα σε δύο πέρα για πέρα διαφορετικές γυναίκες με φόντο κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων έως και σήμερα. Κύριο μέλημα του συγγραφέα, όμως, δεν είναι παρά η επιθυμία να τονίσει τη σημασία της ανθρωπιάς. Η Λεϋλά κι η Ρόξι καλούνται να αφήσουν πέρα όσα τους χωρίζουν, αλλά και να διδάξουν η μία την άλλη. Αποτέλεσμα μία τρυφερή ιστορία όπου το παρελθόν συναντά το παρόν για να χτίσουν μαζί το μέλλον.
Προτού βιαστείτε να πείτε «είχαμε τα τούρκικα σίριαλ, τώρα και τούρκικα βιβλία» να σας πω πως αν δεν πίστευα πως αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. Το «σπίτι στο Βόσπορο» είναι ένα βιβλίο όπου ο συγγραφέας μεταφέρει υπέροχες περιγραφές της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο λόγος του σε όλο το βιβλίου είναι μεστός και γλαφυρός, κάνοντας το διάβασμα πραγματική απόλαυση. Κι επειδή πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Σερενάτα», νομίζω πως το «Σπίτι στο Βόσπορο» είναι ιδανικό για μία πρώτη γνωριμία με το συγγραφέα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

zoulfi LivaneliΛίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Ζουλφί Λιβανελί είναι Τούρκος συγγραφέας, συνθέτης, δημοσιογράφος, αλλά κι ανεξάρτητος βουλευτής του Τουρκικού Κοινοβουλίου. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες χώρες, ενώ μεταξύ άλλων βραβείων έχει λάβει ένα κι από την αμερικανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων «Barnes & Noble».

You may also like