Πρόταση για θέατρο: “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ”, από τη Χρ. Τζέικου

MG_0065Την Παρασκευή που μας πέρασε, πήγα να δω στην σκηνή “Κατίνα Παξινού” του Εθνικού θεάτρου, “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ” , σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Η συγκεκριμένη παράσταση μιλάει για τον ανεκπλήρωτο έρωτα… σου δημιουργεί αναμνήσεις, καταστάσεις απ’τις οποίες θες να απεγκλωβιστείς ή ακόμη και να χαθείς μέσα στην δίνη τους…Ομολογώ πως την ταινία δεν την έχω δει ακόμη αλλά η παράσταση μου δημιούργησε θετικά συναισθήματα. Το σκηνικό άκρως ρεαλιστικό, ενώ δεν κρύβω πως θα ήθελα στο σπίτι μου κάπου να υπάρχει χώρος για μια τόσο τεράστια γκαρνταρόμπα, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είχε τη λειτουργία εισόδου και εξόδου αντίστοιχα. Ένα τεράστιο υπέρδιπλο κρεβάτι στη μέση της σκηνής, στα δεξιά το σχεδιαστήριο της Πέτρα, ενώ απ’την αριστερή πλευρά υπήρχε ένα μπαρ με ποτά και ένας ολόσωμος καθρέφτης.Το έργο επενδύεται από τρία μουσικά κομμάτια της Nalyssa Green , τα οποία θυμίζουν μουσική πασαρέλας.

Αρκετά μοντέρνα παράσταση θα λέγαμε για τα δεδομένα του Εθνικού. Όσο για τις ερμηνείες; Συγκλονιστικά ερωτεύσιμος ο ρόλος της γραμματέως Μαρλένε ( Παρθενόπη Μπουζούρη), η οποία καθ’όλη τη διάρκεια του έργου δεν μίλησε ούτε μια στιγμή , παρά μόνο στο τέλος του έργου βγάζοντας απλά ένα ατελείωτο ειρωνικό γέλιο. Στον ρόλο της Πέτρα φον Καντ (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) βλέπουμε μια καταξιωμένη γυναίκα στο επάγγελμά της, η οποία όμως επενδύει τα πάντα σε μία σχέση που δεν έχει μέλλον. Η Κάριν (Γιούλικα Σκαφιδά), όπως φαίνεται στη συνέχεια του έργου παίρνει το πάνω χέρι σε αυτή την ερωτική και συνάμα άνιση σχέση. Το έργο είναι καθαρά πολιτικό, σχολιάζει τους κανόνες εξουσίας και συμφέροντος – άρα στην προκειμένη περίπτωση είναι άκρως επίκαιρο- που διέπουν την κοινωνία, ενώ θίγει θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού.

gioulikaskafidaΥπόθεση:
Η Πέτρα φον Καντ, καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, πρόσφατα χωρισμένη από τον άντρα της, μετά από μια άτυχη συμβίωση, ερωτεύεται την Κάριν, ένα νέο κορίτσι, που εκτός από ερωμένη γίνεται και μοντέλο της. Η Πέτρα, εγκαταλείποντας τους πάντες γύρω της, επενδύει απόλυτα σε μια άνιση σχέση, καθώς η κοπέλα δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εκείνη. Έτσι, αφού ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα, η Κάριν δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την Πέτρα και να επιστρέψει στον άντρα της. Για την Πέτρα φον Καντ το σοκ είναι ισχυρό. Όμως η εμπειρία αυτή θα της δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις της για την αγάπη και για τους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Και μάλιστα ένας από αυτούς είναι η Μαρλένε.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτιδα:
Η Άντζελα Μπρούσκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Ως ηθοποιός και περφόρμερ συνεργάστηκε με τα Θέατρα: Τέχνης, Άττις, Θέατρο του Νότου και Εθνικό, τους σκηνοθέτες: Μιχαήλ Μαρμαρινό, Θόδωρο Τερζόπουλο, Μίρκα Γεμεντζάκη,Ρούλα Πατεράκη, Γιάννη Χουβαρδά, και τους χορογράφους: Μαίρη Τσούτη (Χοροθέατρο Ανάλια) και Δημήτρη Παπαϊωάννου. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα πάνω στη μέθοδο και την τεχνική του ηθοποιού με βασικό άξονα την αρχαία τραγωδία, ως δασκάλα, ηθοποιός και σκηνοθέτις.

MG_0117Το 1993, ίδρυσε το «Θέατρο Δωματίου» με την Παρθενόπη Μπουζούρη (καθώς και το ομώνυμο studio υποκριτικής) με το οποίο έχει παρουσιάσει, σε δική της σκηνοθεσία, τα έργα: Μισάνθρωπος του Μολιέρου (1994), Οι Υπηρέτριες του Ζαν Ζενέ (1995), Δεσποινίς Τζούλια του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (1997), Μήδεια του Ευριπίδη (1999), Ναι της Μαργαρίτας Καραπάνου (2001), Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ (2002), Ήρθε η ώρα – Τομή του Τόμας Όστερμαϊερ (2004), Περιμένοντας τον Γκοντό (κάτι για την πείνα…) με αφορμή το γνωστό έργο του Σάμουελ Μπέκετ (2005), Ηλέκτρα του Σοφοκλή (2006, Φεστιβάλ Αθηνών), Blasted της Σάρα Κέην (2007), Λεωφορείο ο Πόθος του Τεννεσσί Ουίλλιαμς (2008), Αγαμέμνων του Αισχύλου (2008, Φεστιβάλ Επιδαύρου), Reality (2009, σε δική της σύλληψη και δραματουργία). Το καλοκαίρι του 2009 ανέβασε το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Λώρενς Ντάρελ στο Φεστιβάλ Φιλίππων για ν’ ακολουθήσουν συνεργασίες με το Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα (Δεσποινίς Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάυντε) και το Από Μηχανής Θέατρο (Τζάκυ της Ελφρίντε Γέλινεκ).

Πέρσι  παρουσίασε το Wonderland, παράσταση βασισμένη στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρρολ (Παλλάς) και τον Τίτο Ανδρόνικο του Σαίξπηρ (Εθνικό).

Συντελεστές:
Μετάφραση- Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία- Ενδυματολογική επιμέλεια -Άντζελα Μπρούσκου
Σκηνικά- Σταύρος Λίτινας
Μουσική σύνθεση- Nalyssa Green
Φωτισμοί- Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη- Χριστίνα Παπαδοπούλου

Παίζουν:
Πέτρα Φον Καντ- Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Μαρλένε- Παρθενόπη Μπουζούρη
Σιντονί Φον Γκράζεναμπ- Άντζελα Μπρούσκου
Κάριν Τιμμ- Γιούλικα Σκαφιδά
Γκάμπι- Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου
Βαλερί Φον Καντ- Ρίκα Διαλυνά

Διάρκεια 105′

Εθνικό Θέατρο Μικρό Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»
Πανεπιστημίου 48,Κέντρο
Τηλ :2103301881
Παραστάσεις :Mέχρι : 8/2/2015

You may also like