Πρόταση για ταινία: «1917»

Βράδυ Κυριακής έφτασε κι είναι η ώρα για movie night! Η αλήθεια είναι πως με τις πολεμικές ταινίες δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά κι όχι λόγω της βίας που περιέχουν, αλλά τις αισθάνομαι κάπως “βαριές”. Εντούτοις, δε μπορούσα να αντισταθώ στην τελευταία ταινία του Sam Mendes…

               Ο υπολοχαγός Tom Blake (Dean-Charles Chapman) κι ο υποδεκανέας William Schofield (George MacKay) καλούνται επειγόντως ενώπιον του Στρατηγού Erinmore (Colin Firth) για να τους ανατεθεί μία νέα αποστολή. Στόχος είναι να διαβιβαστεί ένα μήνυμα στο τάγμα της Γραμμής Hindenburg και να ανακληθεί μία προγραμματισμένη επίθεση των γερμανικών δυνάμεων, καθώς αυτό που μοιάζει με υποχώρηση των Γερμανών είναι μία καλοστημένη παγίδα που μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε 1600 στρατιώτες. Με τις τηλεπικοινωνίες πλέον άχρηστες, οι δύο στρατιώτες είναι η μόνη ελπίδα να αποφευχθεί ένα τέτοιο μακελειό. Η αποστολη έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Blake, καθώς σε εκείνο το τάγμα υπηρετεί ο μεγαλύτερος αδερφός του, έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη οι δύο στρατιώτες και φίλοι ξεκινούν τη θανάσιμη διαδρομή τους…

               Η ταινία “1917” φέρει την υπογραφή της Krysty Wilson-Caims και του Sam Mendes, ο οποίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ταινίας (“Skyfall”, 2012 και “Revolutionary Road”, 2008). Αυτό, όμως, που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η ιστορία αντλεί έμπνευση από τις ιστορίες του παππού του Sam Mendes, Alfred, ο οποίος υπηρέτησε στο Βρετανικό Στρατό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

               Αν θα μπορούσε να υπάρξει μία πολεμική ταινία που θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω γνώμη για το είδος, αυτή είναι επίσημα πια το “1917”. Από κινηματογραφικής απόψης, είναι η επιτομή του κυρίου χαρακτηριστικού του σινεμά: της αφήγησης. Με την ταινία να φαίνεται πως έχει γυριστεί σε ένα μόλις πλάνο χάρη στη φωτογραφική διεύθυνση του Roger Deakins (“The Shawshank Redemption”, 1994, “No Country For Old Men”, 2007), η ροή της περιπέτειας των δύο στρατιωτών κυλά σχεδόν σα να βλέπεις ένα όνειρο – ή μάλλον έναν εφιάλτη. Στήνοντας τα σκηνικά του στο Surrey, το Wiltshire και το Govan και με σύμμαχο και με γνώμονα τις καιρικές συνθήκες για την τέλεια λήψη, ο Mendesμεταφέρει με θαυμαστό ρεαλισμό την πραγματικότητα του πολέμου. Ο τρόπος που η κάμερα ακολουθεί τους δύο στρατιώτες μοιάζει με το βλέμμα ενός αυτόπτη μάρτυρα της διαδρομής τους, κάνοντας την όλη ατμόσφαιρα ακόμη πιο καθηλωτική. O Mendes οραματίστηκε την αφήγηση του “1917” ήταν αν μη τι άλλο φιλόδοξα – και από την αρχή της ταινίας έως και το φινάλε της ο σκηνοθέτης κατάφερε να μας μεταφέρει μία άρτια και πραγματικά μεγαλειώδη παραγωγή.

Αυτό, όμως, που κάνει το “1917” ακόμη πιο ξεχωριστό ως projectείναι πως με τον τρόπο που ο Mendes αποτυπώνει την ιστορία του Blake και του Schofield καταγράφει την επιμονή τους, το θάρρος τους, την πίστη τους στην αποστολή τους. Και μιλάει για αυτούς που πραγματικά γράφουν την ιστορία: ανθρώπους που θυσίασαν τα πάντα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και την τιμή της. Κι αυτοί δεν ήταν μόνο οι αξιωματικοί που έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά οι στρατιώτες που τις έκαναν πράξη. Και σε αυτό χωρίς αμφιβολία συνέβαλλε κι η ερμηνευτική δεινότητα των George MacKay και Dean – Charles Chapman, οι οποίοι καταφέρνουν μέσα από τους χαρακτήρες τους να χαρίσουν λίγο φως ελπίδας σε ένα σκηνικό τρόμου.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: George MacKay, Dean – Charles Chapman, Mark Strong , Andrew Scott, Richard Madden, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Daniel Mayes κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like