Πρόταση για dvd: Abre Los Ojos (Open Your Eyes)

Abre Los Ojos 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου κι ελπίζω να σας βρίσκω έχοντας επιστρέψει από τις εξορμήσεις σας στη θάλασσα!
Για κάποιο λόγο τον Ιούλιο τον συνδυάζω στο μυαλό μου με την Ισπανία. Ίσως επειδή μοιραζόμαστε το ίδιο μεσογειακό ταμπεραμέντο, τις ίδιες λαχτάρες. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη στήλη της κυριακάτικης πρότασής μας για ταινία στο σπίτι στον ισπανικό κινηματογράφο! Η αυλαία ανοίγει με μία ταινία που μπορεί να πει κανείς πως είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της βιομηχανίας της ιβηρικής χώρας.

Ο César (Eduardo Noriega) είναι ένας νέος και πλούσιος άνδρας με μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Αυτή του, όμως, η επιτυχία του δημιουργεί προβλήματα όταν μία από τις κατακτήσεις του, η Nuria (Najwa Nimri) αποκτά εμμονή μαζί του. Στο πάρτυ γενεθλίων του θα γνωρίσει τη Sofía (Penélope Cruz), κοπέλα του καλύτερού του φίλου, Pelayo (Fele Martínez), από την οποία θα ζητήσει τη χάρη να τον «σώσει» από τη Nuria που εμφανίζεται απρόσκλητη στο πάρτυ. Μέσα στις λίγες ώρες που περνούν μαζί ο César θα νιώσει πως η Sofía είναι η γυναίκα της ζωής του.Την επόμενη μέρα θα μπλεχτεί σ’ένα αυτοκινητικό δυστύχημα το οποίο θα του αφήσει μία γκροτέσκα παραμόρφωση στο πρόσωπο, την οποία οι γιατροί δηλώνουν ανήμποροι να διορθώσουν και το μόνο που μπορούν να του προσφέρουν είναι μία μάσκα. Και κάπου εκεί είναι που ο César θα βλέπει τη μία στιγμή το πρόσωπό του παραμορφωμένο και την άλλη πλήρως αποκατεστημένο και με τη Sofía στο πλάι του. Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σ’ένα ψυχιατρικό ίδρυμα για παρακοούθηση πριν τη δίκη του όπου κατηγορείται για φόνο. Κι είναι κάπου εδώ που ο César αρχίζει να αναρωτιέται πού είναι η αλήθεια. Για την ακρίβεια… πού αρχίζει η αλήθεια και πού το όνειρο;

Η ταινία «Abre Los Ojos» βασίζεται στο σενάριο του Mateo Gil («Η Θάλασσα Μέσα Μου», 2004 και «Agora», 2009) και του Alejandro Amenábar, ο οποίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία («Η Θάλασσα Μέσα Μου» και «The Others», 2001).

Abre Los Ojos 2Πρόκειται για μία σουρεαλιστική ματιά στη δύναμη των επιθυμιών μας και πώς αυτές μπλέκονται όταν η συνείδηση (κι εν συνεχεία το υποσυνείδητο) «μπλέκονται» σε αυτά που αποζητούμε. Δημιουργώντας ένα κράμα κινηματογραφικών ειδών, όπου η επιστημονική φαντασία συναντά το ρομαντικό δράμα και το ψυχολογικό θρίλερ, ο Amenábar συνθέτει μία ιστορία όπου το ηθικό δίδαγμα θα μπορούσε να είναι «όλα μπορούν να αλλάξουν σε μία μόνο στιγμή». Ο επιπόλαιος César βλέπει τη ζωή του να αλλάζει ριζικά και στην πορεία αντιλαμβάνεται πως οδηγήθηκε εκεί εξαιτίας της ματαιοδοξίας του. Με τη χρήση των flash backs και των ονείρων του και με αποτέλεσμα μία συνεχή ροή ανατροπών μέχρι το τέλος, ο θεατής διαπιστώνει μία μάχη ανάμεσα στη ζωή που θα μπορούσε να έχει ο ήρωας και τη ζωή που έχει εξαιτίας του υπερφίαλου εγωισμού του. Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να πει κανείς πως είχε τα πάντα – αν η γοητεία και τα λεφτά ΕΙΝΑΙ όντως τα πάντα για κάποιους.

Κι όλα αυτά σε μία ταινία περίπου δύο ωρών η οποία διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον του θεατή και φυσικά κάνει την αγωνία του να «χτυπάει κόκκινο». Η ταινία διασκευάστηκε και στο Hollywood με τον τίλο «Vanilla Sky» με τον Tom Cruise στον κεντρικό ρόλο, αλλά έλαβε μέτριες προς αρνητικές κριτικές, κυρίως απ’ όσους χάρισαν λίγο χρόνο για να δουν και το «Abre Los Ojos» ώστε να κα΄νουν τη σύγκριση. Προσωπικά δεν έχω δει το «Vanilla Sky» και τολμώ να πω πως δε σκοπεύω να το κάνω, μια που πάντα θεωρούσα υπερεκτιμημένο τον Cruise ως ηθοποιό!

Και μια που μιλάμε για ηθοποιούς, στο cast συναντούμε την Penélope Cruz, η οποία σε ηλικία 23 ετών τότε αποδεικνύει πως το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για την καριέρα της. Όσο για τον Eduardo Noriega; Επιβεβαιώνει με τη ερμηνεία του πως δικαιολογημένα είναι από τα πιο δυνατά ονόματα του ισπανικού κινηματογράφου!
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Fele Martínez, Najwa Nimri, Chete Lera, Gérard Barray κ.α.

You may also like