Πρόταση για Dvd: Big Fish

Τελευταία Κυριακή του χρόνου απόψε κι η αποψινή βραδιά, αν και τόσο ψυχρή έξω, μπορεί να γίνει πολύ πιο ζεστή όταν όλη η οικογένεια μοιράζεται μία καλή ταινία στο σπίτι.Η χρονιά χαρακτηρίστηκε για όλους μας από μοναδικές κι αξιομημόνευτες στιγμές, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα μας. Γι’ αυτό και λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2019, σας προσκαλώ να αναπολήσουμε παρέα τις περιπέτειες του Ed Bloom, όπως μας τις αφηγήθηκε ο Tim Burton!

               Εξαιτίας της υπερβολής που χαρακτηρίζει τη ζωή του Ed Bloom (Albert Finney), η σχέση του με το γιο του, τον Will (Billy Crudup) θα γνωρίσει την αποξένωση από τη μέρα του γάμου του Will. Για τρία χρόνια ο Will μιλά μόνο με τη μητέρα του, τη Sandra (Jessica Lange), όμως όταν μάθει πως ο πατέρας του πάσχει από καρκίνο και πλέον η κατάστασή του επιδεινώνεται, ο Will θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη μαζί με την έγκυο σύζυγό του, τη Josephine (Marion Cotillard). Καθώς, λοιπόν, ετοιμάζεται να γίνει κι ο ίδιος πατέρας, ο Will επιθυμεί να γνωρίσει τον αληθινό Ed Bloom κι όχι τον άνθρωπο που στα νιάτα του (Ewan McGregor), μεταξύ άλλων, έγινε φίλος με ένα γίγαντα, γνώρισε περίεργους τόπους κι έμαθε πώς πεθαίνει κοιτώντας στο γυάλινο μάτι μιας μάγισσας (Helena Bonham Carter). Η αλήθεια, όμως, είναι πως o Will θα διαπιστώσει, λίγο πριν το τέλος, πως η πραγματικότητα του πατέρα του ήταν η αγάπη του για τη ζωή και για όσα πέτυχε στην πορεία της.

               Η ταινία “Big Fish” εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Daniel Wallace “Big Fish: A Novel Of Mythic Proportions”. Η διασκευή του σεναρίου φέρει την υπογραφή του John August (“Corpse Bride”, 2005), ενώ η σκηνοθεσία είναι του αγαπημένου παραμυθά του Hollywood, Tim Burton.

               Οπωσδήποτε είναι δύσκολο για τον καθένα να δεχθεί πως μπορεί κάποιος να μεγαλώσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να φιλοξενηθεί σε μία ειδυλλιακή μικρή πόλη όπου όλοι περπατούν ξυπόλητοι ή πως το αφεντικό του ήταν ένας λυκάνθρωπος. Ωστόσο, μέσα από την κινηματογραφική αυτή μεταφορά του βιβλίου του Wallace, o Burton μας χαρίζει μία εξαιρετική αλληγορία που μας διδάσκει πως η ζωή μας είναι μία περιπέτεια. Μέσα από τις ιστορίες της ζωής του, ο Ed Bloom μας μαθαίνει πως, ακόμη κι ως ενήλικας, το παιδί μέσα του ζούσε και βασίλευε. Γι’ αυτό κι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να κατακτήσει τη γυναίκα που αγάπησε (Alison Lohman) και στην οποία έμεινε πιστός μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και πείστηκε πως, σε αυτόν το μεγάλο κόσμο, μπορούσε να κάνει σημαντικά πράγματα.

Πρόκειται για μία ταινία που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτές είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής μας. Ο σκηνοθέτης ισορροπεί με δεξιοτεχνία τη φαντασία με τη “σκληρή πραγματικότητα” και μας προσφέρει μία εμπειρία που μιλάει στην ενήλικη πλευρά του θεατή και κυρίως στο παιδί, που, όπως συμβαίνει και με τον EdBloom, ζει μέσα μας και που, ομολογουμένως, το παραμελούμε. Κερασάκι στην τούρτα το άριστα επιλεγμένο cast, με τον Albert Finney να δημιουργεί μία εξαιρετική δυναμική με τον Billy Crudup, ενώ ο Ewan Mc Gregor κάνει ακόμη πιο λαμπερό τον ήδη ευχάριστο (και μαγικό, θα λέγαμε) Ed Bloom!

               Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε, λοιπόν, το 2019, με την αποψινή μου πρόταση σας εύχομαι η νέα χρονιά να σας ευλογήσει με περιπέτειες εξίσου μαγικές! Καλή διασκέδαση!

               Πρωταγωνιστούν:Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Marion Cotillard, Alison Lohman, Danny DeVito, Steve Buscemiκ.

               Photo credits: IMDb

You may also like