Πρόταση για dvd : “Dr. No”

Dr. No 1Καλησπέρα, καλησπέρα σε όλους τους φίλους του The K-Magazine! Ελπίζω να σας βρίσκω σε με ευχάριστη διάθεση έπειτα από ένα όμορφα γεμάτο σαββατοκύριακο! Και πώς «κλείνουμε» εμείς εδώ ένα τέτοιο σαββατοκύριακο; Μα φυσικά με μία καλή ταινία στο σπίτι!

Μπορεί να περιμένουμε λίγο ακόμα για την επερχόμενη ταινία με ήρωα τον James Bond «Spectre», πράγμα που μας βάζει ακόμη περισσότερο σε 007 mood. Κι επειδή η 5η Οκτώβρη (αύριο, δηλαδή) πριν τρία χρόνια σηματοδοτήθηκε ως Παγκόσμια Μέρα Bond με αφορμή την 50η επέτειο από την πρώτη εμφάνιση του δημοφιλούς πράκτορα στους κινηματογράφους, ευκαιρία είναι να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουμε οι νέοι πώς ξεκίνησε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises ταινιών.
Λόγω της μυστηριώδους εξαφάνισης ενός Βρετανού πράκτορα, ο πράκτορας της MI6 James Bond (Sean Connery) ταξιδεύει στη Τζαμάικα για περαιτέρω διερεύνηση. Μέσα από μία σειρά συναντήσεων – φιλικών και μη – κι ανακρίσεων με τον τρόπο που μόνο στις ταινίες του Bond συναντούμε, ο 007 θα βρεθεί στα ίχνη ενός μυστηριώδους επιστήμονα, του Dr. No (Joseph Wiseman), ο οποίος πολλάκις έχει απασχολήσει τις μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο και που έδρα του έχει ένα μικρό νησί – φρούριο, όπου οι ντόπιοι φοβούνται να πλησιάσουν. Σύντομα ο Bond θα ανακαλύψει πως με χρήση ραδιενέργειας, ο Dr. No σκοπεύει να σταματήσει την εκτόξευση του πυραύλου του αμερικανικού Project Mercury κι o 007 καλείται να βρει τρόπο να σταματήσει τα σχέδια του επιστήμονα με κάθε μέσο.

Dr. No 2Η πρώτη ταινία με κεντρικό ήρωα του χαρακτήρα του Ian Fleming φέρει το όνομα του σκηνοθέτη Terence Young («Από τη Ρωσία με Αγάπη», «Thunderball») ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Richard Maibaum, Johanna Harwood και Berkely Mather.
Μπορεί ο «Dr. No» να μην είναι η πρώτη ταινία κατασκοπείας (ο Alfred Hitchcock ήδη είχε κάνει τη δεκαετία του ’30 την αρχή με ταινίες όπως τον «Άνθρωπο Που Ήξερε Πολλά», αλλά είναι σίγουρα η ταινία που μας έκανε να δούμε το είδος αυτό με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Για τα δεδομένα της εποχής, μάλιστα, έχουμε ένα πολύ καλοδουλεμένο αποτέλεσμα γεμάτο δράση. Σκεφτείτε το σαν το «Star Trek» όταν πρωτοβγήκε στην τηλεόραση τη δεκαετία του ’60: ήταν καινοτόμο για την εποχή του και φυσικά όπως προείπα, έκανε ακόμη πιο διάσημη την κατηγορία των ταινιών περιπέτειας.

Σε αυτό βοήθησε φυσικά κι ο άνθρωπος που κλήθηκε πρώτος να υποδυθεί τον 007 και δεν είναι άλλος από τον Sean Connery. Αν και για το ρόλο η παραγωγή προσπάθησε να πείσει ηθοποιούς όπως τον Cary Grant, ο Connery κατάφερε κατά την ακρόαση να τους κερδίσει και να πάρει τελικά το ρόλο. Έτσι ο ηθοποιός με τη βαριά σκοτσέζικη προφορά να δημιουργήσει την ξεχωριστή περσόνα του Bond: γοητευτικός (womanizer!) και κυρίως αποτελεσματικός στο να φέρει εις πέρα την εκάστοτε αποστολή που του ανατίθετο.
Dr. No 4Θα ήταν άδικο, όμως, να μη μιλήσουμε και για τον ρόλο «Bond Girl» που πολλές κυνήγησαν (μισό εδώ να πετάξω και την ταβανόπροκά μου: Bond Girl δε λέμε όποια κομπάρσα είναι στο πλάνο για 23 δευτερόλεπτα με τον 007 στο κρεβάτι!). Η Ursula Andres έκανε το ρόλο σήμα κατατεθέν. Και μπορεί λόγω της ελβετοβρετανικής προφοράς της Andres η παραγωγή να αναγκάστηκε να επιστρατεύσει άλλες φωνές σε ντουμπλάζ, αλλά αυτό δε μειώνει την όλη της εικόνα για το ρόλο.
Αν λοιπόν είστε κι εσείς σε 007 mood όπως κι εγώ… καλή διασκέδαση! Το «shaken, not stirred» martini cocktail προαιρετικό – αλλά θα ταίριαζε πολύ, δε νομίζετε;

Πρωταγωνιστούν: Sean Connery, Ursula Andres, Joseph Wiseman, Jack Lord, Bernard Lee, John Kitzmiller, Lois Maxwell κ.α.

You may also like