Πρόταση για dvd: «Inside Out»

Inside Out 2Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα ευχάριστα γεμάτο (ελπίζω) σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του κι οι πιο πολλοί από εσάς πιθανώς και να σκέφτεστε «τι ταινία να δω χουχουλιάζοντας στον καναπέ;». Για απόψε σας έχω μία ταινία που μπορεί κατά βάση να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά καλό είναι να τη δουν κι όσοι αισθάνονται παιδιά…

Η Riley είναι ένα κορίτσι που ζει μία χαρούμενη ζωή στη Minnesota. Σ’ αυτό, βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζουν και πέντε… ανθρωπάκια που ζούνε στο κεφάλι της. Η Χαρά, η Θλίψη, ο Θυμός, ο Φόβος κι η Αηδία δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου η Riley να διαμορφώσει το χαρακτήρα και την προσωπικότητά της με τον πιο αρμονικό τρόπο. Βέβαια, η Θλίψη είναι κάπως παραγκωνισμένη, μια που δε μπορεί να καταλάβει πως λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου που διαχειρίζεται τις μνήμες της Riley. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν η Riley κι η οικογένειά της θα μετακομίσουν στο San Francisco. Αν και στην αρχή (και με τη βοήθεια της Χαράς) η Riley προσπαθεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία την αλλαγή, αυτές μοιάζουν πιο δύσκολες για να προσαρμοστεί η μικρή. Επιπλέον, η Θλίψη αλληλοεπιδρά μ’ έναν περίεργο τρόπο στις αναμνήσεις που διαμόρφωσαν μέχρι τότε το χαρακτήρα της Riley, με αποτέλεσμα η ίδια η Riley να είναι θλιμμένη και να παρουσιάζει ξεσπάσματα θυμού, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών της. Προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη Riley, τα Συναισθήματα (και πιο συγκεκριμένα η Χαρά κι η Θλίψη) πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε η Riley να μη μεταμορφωθεί από το χαρούμενο κοριτσάκι που ήταν σ’ ένα απαθές πλάσμα χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για τίποτα.

Η ταινία «Inside Out» (ελληνικός τίτλος «Τα Μυαλά Που Κουβαλάς») είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Pete Docter, Ronnie Del Carmen (και οι δύο υπογράφουν το σενάριο του «Up!»), Josh Cooley και Meg LeFauve, με τους δύο πρώτους να αναλαμβάνουν και τη σκηνοθεσία.
Όσοι μεγαλώσαμε με τις ταινίες της Disney που πραγματεύονται τη διαδικασία ωρίμανσης του κεντρικού χαρακτήρα (π.χ. «The Lion King» και «Brave»), το γενικό concept του «Inside Out» μας είναι σίγουρα οικείο. Αυτό, όμως, που κάνει τη συμπαραγωγή των εταιρειών Disney και Pixar τόσο φιλόδοξη είναι πως πάει αυτές τις ταινίες ένα βήμα παραπέρα.

Inside Out 3Ανοίγοντάς μας την πόρτα στο μυαλό ενός εντεκάχρονου κοριτσιού που η ζωή του αλλάζει, οι δημιουργοί μας δείχνουν πως η σταδιακή αυτή ωρίμανση είναι πολλά περισσότερα από τις καταστάσεις που βιώνει ο χαρακτήρας. Η Riley μεγαλώνει. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Εξίσου αναπόφευκτες όμως είναι κι οι μεταβολές των συναισθημάτων της. Και στην αρχή μπορεί αυτό να σου φαίνεται «ξαφνικό» ή και (υπερβολικά) «άμεσο», αλλά η ταινία καταφέρνει να σε βάλει στη θέση της Riley. Σιγά σιγά νιώθεις γνωστή όλη αυτή τη διαδικασία που περνά η μικρή. Διόλου τυχαία που πολλοί παιδοψυχολόγοι πρότειναν την ταινία τόσο σε παιδιά όσο και σε γονείς. Κυρίως όμως προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως κάθε συναίσθημα είναι φυσιολογικό – ακόμη κι η Αηδία, για παράδειγμα – και πως μας βοηθούν να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Κι υπάρχει πιο διασκεδαστικός και διδακτικός τρόπος από το να τα δεις σα μικρά ανθρωπάκια που δουλεύουν ακατάπαυστα;

Η ταινία είναι ήδη προτεινόμενη για Χρυσή Σφαίρα ως η Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων κι είναι πολύ πιθανό να τη δούμε σε ενάμιση περίπου μήνα να διεκδικεί και το αντίστοιχο Oscar.
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να «κυριαρχήσει» μέσα στο δικός σας κεφάλι… η Χαρά!

Με τις φωνές των: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling, Kaitlyn Dias, Diane Lane, Kyle MacLachlan, Richard Kind κ.α.

You may also like