Πρόταση για Dvd: The End Of The Affair

Τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη απόψε κι είναι η ώρα που θα χαλαρώσουμε στο σαλόνι μας με μία καλή ταινία στο σπίτι. Ευκαρία, λοιπόν, να ζήσουμε μαζί μία από τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης του κινηματογράφου.

               “Αυτό είναι ένα ημερολόγιο μίσους…”

               Έτσι ξεκινάει η αφήγηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο από το συγγραφέα Maurice Bendrix (Ralph Fiennes). Δύο χρόνια μετά τον απότομο χωρισμό του με την ερωμένη του, Sarah Miles (Julianne Moore) το 1944, ο Bendrix θα συναντήσει το σύζυγό της, το Henry (Stephen Rea). Ο Henry θα του εκμυστηρευθεί την υποψία πως η Sarah έχει εραστή και, με τη ζήλεια και τον πόθο ακόμη ζωντανούς μέσα του, ο Bendrix θα προσλάβει έναν ντετέκτιβ για να ακολουθήσει τη Sarah. Στο μεταξύ ο ίδιος αναπολεί τη σχέση του με τη Sarah ενώ ακόμη αναρωτιέται για το λόγο που εκείνη τον εγκατέλειψε. Όμως, όπως συμβαίνει πάντα σε μία σχέση, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Και βέβαια μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως “η αγάπη δε χάνεται μόνο και μόνο επειδή δε βλεπόμαστε”…

               Το “Τέλος Μιας Σχέσης” βασίζεται στο ομότιλο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα Graham Greene. Η διασκευή του σεναρίου αλλά κι η σκηνοθεσία φέρουν την υπογραφή του Neil Jordan (“The Brave One”, 2007). Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1955 με τους Deborah Kerr και Van Johnson στους ρόλους των τραγικών εραστών.

               Ο Neil Jordan δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσει τη σχέση των δύο εραστών. Αντίθετα, εστιάζει πολύ βαθύτερα από το πρώτο στρώμα του πάθους: τους φόβους, τη ζήλεια, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε και τη θλίψη που συχνά γεννά ο έρωτας. Με λίγα λόγια μέσα από τη ματιά του μας μεταφέρει όλα όσα σημαίνει ο έρωτας – κι ο έρωτας είναι ένας σεντούκι που το περιεχόμενό του ανταγωνίζεται ακόμη κι εκείνο του κουτιού της Πανδώρας  Όμως ο Jordan ξέρει πως αυτό το σεντούκι αξίζει να εξερευνηθεί. Και μάλιστα το κάνει με έναν τρόπο που ο θεατής δε μπορεί παρά να αφομοιώσει τα συναισθήματα των δύο εραστών, πότε με τα flash back που εξιστορούν τη σχέση του Bendrix και της Sarah και πότε με τη χρήση της βροχής – και τα δύο επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για ένα δράμα που όσο πάει και κορυφώνεται. Και κάπως έτσι μία αγάπη δεν χάνεται ποτέ…

               Φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον κυκεώνα συναισθημάτων που θα βιώσει ο θεατής φέρουν κι οι δύο πρωταγωνιστές. Ο Ralph Fiennes υποδύεται τον απόλυτα ερωτευμένο αλλά εξαιρετικά εγωκεντρικό Bendrix, ενώ η Julianne Moore μεταμορφώνεται σε μία Sarah εγκλωβισμένη στο συμβατικό της γάμο που βρίσκει την (καταδικασμένη, κατά τη γνώμη της) ευτυχία στο πρόσωπο του Bendrix. Οι δύο τους εξωτερικεύουν τη δυναμική ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες τους και κλιμακώνουν τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Ian Hart, Jason Isaacs, James Bolam, Deborah Findlay κ.α.

You may also like