Γιατί οι λιγούρες εντείνονται με την περίοδο;

Όσο και να διατηρούμε μία ισορροπημένη κι υγιεινή διατροφή, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα για εμάς τις γυναίκες κατά το οποίο νιώθουμε πως όλη μας η προσπάθεια πάει χαμένη. Ακριβώς, πρόκειται για τις δύσκολες μέρες του μήνα. Σίογυρα πολλές από εμάς (αν όχι σε όλες μας) γεννιέται μία έντονη επιθυμία για αλμυρά ή γλυκά σνακς (ιδίως σοκολάτα) λίγο πριν την πρώτη μέρα της περιόδου.

               Εντούτοις, οι ειδικοί μας καθησυχάζουν, εξηγώντας πως αυτές οι μικρές διατροφικές ατασθαλίες ως επί το πλείστον είναι φυσιολογικές. Οι “ενόχοι” για αυτές τις λιγούρες είναι (γι’άλλη μία φορά!) οι ορμονικές διαταραχές που σημειώνονται κατά την περιόδο και την εγκυμοσύνη. Υπό μίαν έννοια θα μπορούσε να πει κανείς πως ωθούν το σώμα να αναζητήσει συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία.

               Η πιο… διαβόητη λιγούρα είναι εκείνη για γλυκό κι ιδίως για σοκολάτα. Λίγο πριν την περίοδο, τα επίπεδα του μαγνησίου στο σώμα μειώνονται και κατ’ επέκταση προσπαθεί να τα αναπληρώσει. Η σοκολάτα κι ειδικότερα το κακάο είναι μία πλούσια πηγή μαγνησίου, οπότε κι η επιθυμία είναι πιο έντονη εκείνες τις ημέρες.

               Έτσι, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με τις λιγούρες των δύσκολων ημερών και συστήνουν να μην τις αγνοούμε, διότι πολύ απλά θα ενταθούν. Για τη σοκολάτα, πιο συγκεκριμένα, μας συμβουλεύουν να προτιμούμε τη μαύρη από τη γάλακτος ώστε να προσλάβουμε περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Φυσικά σε κάθε λιγούρα πρέπει πάντα να τηρούμε ένα μέτρο.         

Ωστόσο επισημαίνουν πως αν οι λιγούρες επιμένουν κι αν μάλιστα αφορούν περίεργες επιλογές που δε θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες καλό είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ώστε να διερευνηθεί κάποιο πιθανό αίτιο, όπως η αναιμία.

               Προσωπικά η εξήγηση με ανακουφίζει, έτσι θα έχω λιγότερες τύψεις την επόμενη φορά που θα λαχταρήσω σαν τρελή σοκολάτα!

You may also like