Πρόταση για dvd: The Martian

The Martian 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του κι είναι ιδανικό για ταινία στο σπίτι. Για απόψε σας έχω μία ταινία που φέτος έφτασε μέχρι τα Oscars (μάλιστα ήταν υποψήφια και για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας). Ο λόγος για το καθηλωτικό «The Martian».

Όταν μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη πάει στραβά, το πλήρωμα αναγκάζεται να φύγει από τον πλανήτη, αφήνοντας πίσω τον Mark Watney (Matt Damon) ο οποίος απομακρύνεται από το σημείο όπου ήταν το σκάφος. Όλοι τον θεωρούν νεκρό, άλλωστε με την καταστροφή που προκάλεσε η καταγίδα εκεί ήταν τεράστια. Ο Mark όμως ζει και τώρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει μόνος του σε έναν πλανήτη που κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Αφού καταφέρει αυτό πρέπει να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τη Γη ώστε να δώσει σημεία ζωής και να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γυρίσει σπίτι.

Η ταινία βασίζεται στο όμότιτλο βιβλίο του 2011 από τον Andy Weir και το σενάριο υπογράφει ο Drew Goddard («The Cabin In The Woods»). Η σκηνοθεσία είναι του Ridley Scott («Thelma & Louise», «Alien» και «Body of Lies»).

Η αλήθεια είναι πως η κατηγορία ταινιών επιστημονικής φαντασίας είναι κάπως «ζόρικη», παρά το γεγονός πως τα πράγματα είναι απλά: ή θα είναι καλή ή όχι (έχω μία κατά νου που μπορώ να θέω ως παράδειγμα, αλλά θα δείξω εγκράτεια!). Λοιπόν, το «The Martian» είναι από τις ταινίες που κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία. Είναι από τις ταινίες που ακόμη κι αν δε συνηθίζεις να βλέπεις επιστημονική φαντασία, την απολαμβάνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Κι αυτό γιατί εναλλάσσεται ιδανικά από το one man show του Matt Damon όσο βρίσκεται απομονωμένος σ’έναν εχθρικό πλανήτη στη δραστηριότητα είτε στη Γη είτε στο διαστημόπλοιο με τους συντρόφους του ήρωα.

The Martian 5Το κομμάτι όπου υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός προσώπων – κι άρα περισσότερη δραστηριότητα – σίγουρα κάποιος το βλέπειθ ευχάριστα και χωρίς να νιώθει πως η πλοκή κυλάει αργά. Το πιο σημαντικό είναι πως ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει ακούραστα και το κομμάτι της ταινίας όπου ο Matt Damon είναι μόνος του. Κι αυτό γιατί ενόσω ο χαρακτήρας του καταγράφει ό,τι κάνει προκειμένου να δημιουργήσει ένα μοναδικό κι ανεκτίμητο επιστημονικά αρχείο για το τι κάνει για να επιβιώσει κι ο τρόπος που το παρουσιάζει είναι σε να παρακολουθείς ντοκιμαντέρ. Όπως, δηλαδή, παρακολουθείς με προσοχή ένα τέτοιο τηλεοπτικό πρόγραμμα για να καταλάβεις πώς λειτουργεί η φύση ή (εν προκειμένω) η επιστήμη, έτσι καταφέρνει κι ο Ridley Scott να διατηρήσει σε εγρήγορση το ενδιαφέρον και φυσικά την προσοχή του θεατή. Έτσι σε σύνολο έχουμε μία ταινία που, παρά τη γενικότερη δυσκολία που έχουν αυτές οι ταινίες όταν μπαίνουν στη μέση οι επιστημονικές ορολογίες, δε σε κουράζει, αλλά θες να δεις την κάθε εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό φυσικά έχει και σαν αποτέλεσμα να γίνεται η ροπή της ιστορίας με έναν πολύ καλό ρυθμό. Μάλιστα θεωρώ πως θα έπρεπε ο Scott να είναι υποψήφιος για το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας, αν ήταν σίγουρα η κούρσα θα ήταν ενδιαφέρουσα.

Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η παραγωγή είχε όλη τη δυνατή βοήθεια από τη NASA, η οποία προσέφερε κάθε πληροφορία ώστε να απεικονιστεί το περιβάλλον όπου διαδραματιζόταν η πλοκή στον Άρη. Επίσης παρείχε και επιστημονική καθοδήγηση ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Ένας λόγος παραπάνω ώστε το «The Martian» χαρακτηρίζεται μία πολύ καλή ταινία του είδους της επιστημονικής φαντασίας.

The Martian 3Αν και η ταινία αποτελείτο από ένα πολύ καλό καστ, όπως το Sean Bean, τον Chiwetel Ejiofor και τη Jessica Chastain (η οποία φαίνεται πως της ταίριαξε το sci-fi genre αν σκεφτεί κανείς τη συμμετοχή της στο «Interstellar») αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το μεγαλύτερο «βάρος» σηκώνει ο Matt Damon. Ερμηνεύοντας έναν χαρακτήρα που μένει ολομόναχος σε ένα τελείως ξένο περιβάλλον πρέπει να καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον το θεατή, αν όχι και τη συμπάθεια. Ο Damon έχει αποδείξει πως πλέον είναι ένας ώριμος ηθοποιός ο οποίος μπορει να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες του ρόλου. Η αρχή έγινε με μία μεγάλη απώλεια κιλών ώστε ο Damon να αποκτήσει την εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος όντως αγωνίζεται να επιζήσει. Στη συνέχεια έπρεπε να εγκλιματιστεί στις ψυχολογικές μεταπτώσεις που αναπόφευκτα ακολουθούν είτε έπειτα από μία επιτυχία ή μια αποτυχία στην προσπάθειά του αυτή. Έτσι έχουμε ένα χαρακτήρα αληθοφανή που μπορεί να διατηρήσει την προσοχή μας. Δίκαια, λοιπόν κι η υποψηφιότητά του για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου φέτος. Προσαωπικά τον θεωρούσα ένα πολύ πιθανό «γκανιάν» και νομίζω πως θα ήταν επίσης δίκαιο αν τελικά επιβραβευόταν ο Damon αντί του DiCaprio – για το αν το άξιζε ο δεύτερος το Oscar φέτος θα το αναλύσουμε στην ώρα του!

Απόψε, λοιπόν, επιλέξετε άφοβα το «The Martian» και δε θα χάσετε! Καλή διασκέδαση!


Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Jessica Chastain, Michael Peña, Kate Mara, Sebastian Stan, Chiwetel Ejiofor, Sean Bean, Kristen Wiig, Jeff Daniel κ.α.

You may also like