Πότε “λήγει” το ανοιγμένο αντηλιακό μας;

Οι περισσότεροι δεν το κοιτάμε καν αλλά, ναι, ότι τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης.

Όταν αγοράζουμε ένα αντηλιακό, κατά πάσα πιθανότητα, κοιτάμε μεν να υπάρχει η συνιστώμενη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, όμως, δεν παρατηρούμε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ή κατασκευής του, νομίζοντας για κάποιο λόγο ότι είναι αιωνόβιο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα αντηλιακά, όπως και τα περισσότερα προϊόντα δερματικής χρήσης, έχουν ημερομηνία λήξης, μετά την οποία, μάλιστα, πρέπει να σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε, αφού είναι πιθανό αλλοιωθούν και να μην έχουν πια τη δυνατότητα να μας προστατεύουν από τον ήλιο. Σε αυτήν την περίπτωση ενδείκνυται να πετάξουμε το ληγμένο προϊόν και στη θέση του να επιλέξουμε ένα καινούργιο.

Στην περίπτωση που πάνω στο μπουκάλι δεν αναγράφεται κάποιο νούμερο που να υποδεικνύει την ημερομηνία λήξης του, τότε σημειώστε την ημέρα και το έτος που το αγοράσατε και υπολογίστε από εκείνη τη στιγμή ένα διάστημα περίπου (μέχρι) τριών χρόνων.

«Για να ελέγξουν τη διάρκεια ζωής του, οι κατασκευαστές τοποθετούν το προϊόν στους 40 βαθμούς Κελσίου με 75% υγρασία. Μετά, στους 40 βαθμούς με 25% υγρασία. Στη συνέχεια, το τεστάρουν στους 0, 1, 2 και 3 μήνες. Η σταθερότητα για τρεις μήνες σε αυτές τις εργαστηριακές συνθήκες αντιστοιχούν σε τρία χρόνια φυσιολογικών περιβαλλοντικών συνθηκών. Οπότε, το αντηλιακό σας πρέπει να είναι καλό για μέχρι τρία χρόνια αφότου το αγοράσατε.», είπε στο Skin Cancer Foundation η δερματολόγος KarenE. Burke.

You may also like