Πώς αντιμετωπίζουμε την ηλίαση;

Δεν σας έχει τύχει να πονά το κεφάλι σας ή να αισθάνεστε μία ελαφριά ζαλάδα μετά το μπάνιο στην θάλασσα ή μετά από μία εκδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεχάσατε να πάρετε το καπέλο σας;. Ε, δεν υπάρχει λόγος να τρομάξετε… πρόκειται για ηλίαση. Μπορεί να είναι κάτι τραγικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσετε την ανάλογη σημασία στα συμπτώματα της, αλλά και προσοχή στην αντιμετώπισή της.

Η ηλίαση αποτελεί τον πιο κοινό τύπο θερμοπληξίας και προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (θερμική ακτινοβολία). Οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, λόγω αδυναμίας ρύθμισής της, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του οργανισμού.

   Φυσιολογικά το σώμα έχει ορισμένους μηχανισμούς τους οποίους κινητοποιεί για να αντισταθμίσει την αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος και να αποφύγει την αύξηση της εσωτερικής του θερμοκρασίας. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων, την αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και την έντονη εφίδρωση. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το σώμα να δροσιστεί και να αποβάλλει γρήγορα θερμότητα, διατηρώντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος περίπου στους 36,6°C.

Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και βαριάς.

Η ηλίαση ελαφριάς μορφής εκδηλώνεται με:

Αίσθημα γενικής κόπωσης
Ζάλη
Αναπνευστική δυσχέρεια
Το πρόσωπο του ασθενούς γίνεται κόκκινο και σε ορισμένες περιπτώσεις ωχρό, ενώ υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν μικρές φουσκάλες στο δέρμα.

Η βαριάς μορφής ηλίαση εκδηλώνεται με:

Γενική κατάπτωση
Ίλιγγο
Ναυτία ή και εμετό
Κοκκίνισμα στο πρόσωπο
Επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής
Πυρετό (38°C – 39°C)
Σπασμούς
Απώλεια αισθήσεων

 Πώς την αντιμετωπίζουμε;

  • Απομακρυνθείτε απευθείας από τον ήλιο και προσεγγίστε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Ιδανικά επιλέξτε ένα μέρος με κλιματισμό.
  • Φροντίστε για άμεση ενυδάτωση, καταναλώνοντας άφθονο νερό.
  • Δροσίστε με κρύα πανιά τον αυχένα, το πρόσωπο και γενικά το σώμα.
  • Ξαπλώστε και ανασηκώστε ελαφρά το κεφάλι.


You may also like