Πώς ΔΕΝ θα παχύνετε στις γιορτές!

eating-christmasΉρθε αυτή η εποχή του χρόνου που οι θερμίδες καραδοκούν σε κάθε γωνία: κουραμπιέδες στο γραφείο, μελομακάρονα στο σπίτι και δίπλες παντού. Και αν είστε σαν τους περισσότερους Έλληνες, τότε πιθανότατα δεν πρόκειται να αντισταθείτε σε τίποτα από αυτά.

Καλά κάνετε. Κανένας δεν απέκτησε πρόβλημα βάρους με 2-3 γλυκά στις γιορτές. Ωστόσο αν θέλετε να χωρέσετε στο πρωτοχρονιάτικο φόρεμα καλό θα είναι να τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες διατροφής χωρίς όμως να στερηθείτε τίποτα.

1. Διαβάστε αυτό το άρθρο

Έστω κι αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ούτε το baby.gr και ούτε και κανείς άλλος δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε εσάς και τους κουραμπιέδες της μαμάς, διαβάζοντας αυτό το άρθρο υποσυνείδητα θα σας περαστούν κάποια μηνύματα και ίσως γλιτώσετε μερικές θερμίδες στις γιορτές.

2. Περιορίστε τα «γιορτές είναι μωρέ»

Κάθε φορά που πέφτει στο δρόμο σας ένα μελομακάρονο και σκέφτεστε «γιατί όχι; γιορτές είναι!», σκεφτείτε επίσης ότι ένα μελομακάρονο έχει –γιατί όχι;- περίπου 140 θερμίδες. Δηλαδή σχεδόν το 10% των ημερησίων θερμιδικών αναγκών μιας γυναίκας μέτριας δραστηριότητας, ύψους 1.60 και βάρους 54 κιλών. Τιμήστε λοιπόν το αγαπημένο σας γλύκισμα αλλά με μέτρο.

3. Ποτέ σε πάρτυ με άδειο στομάχι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να πάτε στο πάρτυ της θείας Λίτσας πεινασμένοι. Περιμένοντας για το «πραγματικό φαγητό» θα «τσακίσετε» τα καναπεδάκια, τα ψιψιψόνια και τα τσιπς. Πριν επισκεφτείτε κάποιο σπίτι φάτε ένα μήλο ή άλλο σνακ και πείτε νερό για να μπορέσετε να αντισταθείτε.
christmas-eating

4. «Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω»

Οι πειρασμοί κατά τη διάρκεια των εορτών είναι πολλοί και οι καλοπροαίρετοι – πάντα – που σας προσφέρουν γλυκά ο ένας μετά τον άλλο, δεν το κάνουν πιο εύκολο. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές που μας προσφέρουν κάτι, το τρώμε μηχανικά, χωρίς πραγματικά να έχουμε όρεξη. Την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν φαγητό αναρωτηθείτε πριν το πάρετε «θέλω πραγματικά να το φάω αυτό τώρα;».

5. Όλα ή τίποτα (NOT)

«Ή κάνεις δίαιτα ή δεν κάνεις καθόλου», λένε οι περισσότεροι κατά τις γιορτές και ορκίζονται ότι αφού δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο φαγητό, μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν δίαιτα. Λάθος. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε στις γιορτές και δεν χρειάζεται στα resolution της νέας χρονιάς να μπει πρώτο το «Να χάσω 10 κιλά μέχρι το καλοκαίρι».

6. Τα Χριστούγεννα δεν διαρκούν μέχρι τον Φεβρουάριο

Είπαμε ότι στις γιορτές θα το ρίξουμε λίγο έξω. Δεκτόν. Το ότι κάνατε όμως νηστεία 40 μέρες πριν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσουν τα Χριστούγεννα και 40 μέρες μετά. Ό,τι φάτε κι ό,τι πιείτε μέχρι του Αη Γιαννιού. Μετά τα… στομάχια μέσα!
eating-girl

7. Όταν ακούς πολλά φαγητά κράτα μικρό πιάτο

Στα τραπέζια ή σε πάρτυ με μπουφέ, επιλέξετε ένα μικρό πιάτο και μην σπεύσετε να το «φορτώσετε», στριμώχνοντας τη σαλάτα πάνω στο τζατζίκι και . Επιλέξτε να φάτε πρώτα τα λαχανικά και τη σαλάτα σας. Αποφύγετε τις πολλές σάλτσες, τις πέτσες και τα ορεκτικά και αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πολύ παχυντικό τότε κάντε ακριβώς αυτό: Δοκιμάστε το – μην το τσακίσετε!

8. Ναι στο αλκοόλ! Ή μήπως όχι;

Γιορτές χωρίς αλκοόλ γίνεται; Δεν γίνεται. Άλλωστε από όλα όσα θα καταναλώσετε, το αλκοόλ δεν είναι αυτό που θα σας γεμίσει με περιττές θερμίδες, ιδίως αν πιείτε με μέτρο και επιλέξετε ξηρό κρασί, βότκα ή ουίσκι, χωρίς να τα συνδυάσετε με ενεργειακά ποτά ή αναψυκτικά. Τότε γιατί να μην πείτε; Γιατί όσο πίνετε, τόσο χάνετε τον αυτοέλεγχό σας, κάτι που οδηγεί σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Έστω δηλαδή κι αν δεν παχύνετε με το αλκοόλ, θα το κάνετε με αυτά που θα καταναλώσετε για να το… συνοδέψετε. Φυσικά μην ξεχνάτε το σημαντικότερο από όλα: Ποτέ μα ποτέ, μην οδηγείτε ενώ έχετε πιει έστω και ένα-δύο ποτηράκια. Η ανθρώπινη ζωή (η δική σας, των παιδιών σας και των γύρω σας) έχει πολύ μεγάλη αξία για να την ρισκάρετε για λίγο «κεφάλι» που θα κάνετε. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το αλκοόλ, διαβάστε σχετικό άρθρο του διατροφολόγου Ανδρέα Ζουρδού.

Πηγή: εδώ

You may also like