Πώς θα απαλλαγούμε από τις ραγάδες. Γίνεται;

Όσο και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο πιο δελεαστικό χαρακτηρισμό, το όνομα των αντιαισθητικών σημαδιών στο σώμα μας, που ακούει στο όνομα «ραγάδες» πάντα θα είναι το μαρτύριο των γυναικών. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως τις έχουν. Ωστόσο, όσο γνωστές και αν παραμένουν σε όλους μας, ελάχιστα γνωρίζουμε γι’αυτές στην πράξη.

Σε βασικό επίπεδο, οι ραγάδες φαίνεται να είναι παρόμοιες με τις επιφανειακές ουλές. Συνήθως ξεκινούν με κοκκινωπά σημάδια και στη συνέχεια καθίστανται σε μόνιμες γραμμές που είναι είτε πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες από το δέρμα που τις περιβάλλει. Είναι συχνά ελαφρώς διαφορετικές στην υφή από το δέρμα που τις περιβάλλει, ελαφρώς χαμηλότερες από το συνολικό επίπεδο του δέρματος, ή μερικές φορές με μια ελαφρώς πιο λεία επιφάνεια, χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από τις κοινές ουλές.

Λόγω του ότι συχνά σχετίζονται με τις απότομες και ακραίες αυξομειώσεις του βάρους μας, συνήθως πιστεύεται πως αυτός είναι και ο κύριος υπαίτιος της εμφάνισής τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι είναι πιθανό τα σημάδια να οφείλονται σε μια ανωμαλία στον ελαστικό ιστό του δέρματος (όπως στο κολλαγόνο και την ελαστίνη).

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εμφανίζονται σε εντοπισμένα μέρη του σώματος όπου το δέρμα αναγκάζεται να αναπτυχθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία και είναι η πιο συνηθισμένη πηγή εμφάνισής τους. Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο αν θα δημιουργηθούν αυτά τα μικρά σημάδια που επηρεάζουν την σχέση με το σώμα μας.

Τι γίνεται όμως αν ήδη έχουμε εκτεταμένες ραγάδες στο σώμα μας; Τίποτα απολύτως είναι η απάντηση. Το αγαπάμε όπως ακριβώς είναι. Υπάρχουν προϊόντα και θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταστήσετε τις ραγάδες λιγότερο εμφανείς. Οι κρέμες και οι οροί με βιταμίνη C, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υπερχρωματοποίησης και του ανομοιόμορφου ουλώδους ιστού, μπορούν να λειτουργήσουν και στην περίπτωση των ραγάδων και να μειώσουν την εμφάνισή τους.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εντοπίζεται ιδιαίτερος κνησμός στην περιοχή της κοιλιάς, ακριβώς γιατί το δέρμα τεντώνεται πάρα πολύ. Προσπαθήστε να την ενυδατώνετε συνεχώς και επαρκώς με κρέμες και λάδια, ώστε να μειώσετε την ενόχληση και να προλάβετε και τις ραγάδες, που ούτως ή άλλως, δεν πρέπει να ντρέπεστε γι’αυτές, μιας και είναι αποτέλεσμα του θαύματος της ζωής που φέρατε στον κόσμο.

 

You may also like