Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση;

pain-waist 1Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα στέκονται αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, επιβαρύνοντας με τη λανθασμένη στάση την οποία συνήθως λαμβάνουν τη μέση και τον αυχένα τους. Απόρροια είναι η ανάπτυξη οσφυαλγίας, η οποία ταλαιπωρεί το 1/3 του πληθυσμού και μάλιστα με αξιοσημείωτη συχνότητα. Η θεραπεία της πάθησης έγκειται πάντοτε στη διόρθωση της στάσης του σώματος.

Η σωστή στάση περιλαμβάνει κατάλληλη χρήση όλων των τμημάτων του σώματος, ειδικότερα των αρθρώσεων, των συνδέσμων και των μυών. Με ποιο τρόπο θα διορθώσουμε τον τρόπο που καθόμαστε, που στεκόμαστε, που κοιμόμαστε και που πραγματοποιούμε κάποιες βασικές δουλειές;

Σωστή στάση του σώματος στον ύπνο και στο περπάτημα

Όταν στεκόμαστε όρθιοι για πολλή ώρα πρέπει να φροντίσουμε να εναλλάσσουμε το βάρος μας πότε στο αριστερό και πότε στο δεξί πόδι. Επίσης, όταν καθόμαστε σε μία καρέκλα ή πολυθρόνα πρέπει η πλάτη μας να είναι όσο πιο ίσια γίνεται. Ακόμη και όταν περπατάμε πρέπει να διατηρούμε την πλάτη μας σε ευθεία στάση. Αυτό θα το επιτύχουμε αν «ρουφάμε» την κοιλιά ελαφρώς προς τα μέσα.

Τα ψηλά τακούνια τείνουν να αυξάνουν την κλίση της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας συχνά προβλήματα οσφυαλγίας στις γυναίκες. Γι’ αυτό όταν μπορείτε να αποφεύγετε να τα φοράτε, καλό είναι να το κάνετε.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να ξαπλώνουμε σε ανατομικό στρώμα. Το σώμα και η μέση μας ξεκουράζονται περισσότερο αν τοποθετούμε κάτω από τα γόνατά μας ένα μαξιλάρι.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι και δεν σηκωνόμαστε απότομα από το κρεβάτι.

Σωστή στάση του σώματος όταν καθόμαστε

Όταν καθόμαστε πρέπει ο κορμός να σχηματίζει ορθή γωνία με τους γλουτούς. Αν καθόμαστε σε καναπέ προτιμάμε να βάζουμε ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη για να τη στηρίζει.  Συνιστάται να σηκωνόμαστε για λίγα λεπτά κάθε μισή ώρα, ενώ φροντίζουμε να ακουμπάμε τα πόδια μας στο πάτωμα, αποφεύγοντας το σταυροπόδι.

Όταν οδηγούμε για πολλή ώρα, καλό θα ήταν να τοποθετούμε ένα μικρό μαξιλάρι πίσω από τη μέση μας.

pain-waist 2

Προτιμήστε παπούτσια με μεσαίο τακούνι και αποφύγετε τις μεγάλες εναλλαγές ύψους στο τακούνι.

Μην σκύβετε για να απλώσετε τα ρούχα και μην τεντώνετε τα χέρια σας σηκώνοντας βαριά αντικείμενα. Γενικότερα, για να πραγματοποιήσετε μία κίνηση στην οποία πρέπει να σκύψετε, καθίστε για να το κάνετε, ώστε να μην επιβαρύνετε τη μέση σας.

Όταν περιποιείστε ή παίζετε με το μικρό παιδάκι σας αποφύγετε να σκύβετε από πάνω του. Προτιμήστε να ξαπλώσετε ή να καθίσετε δίπλα του στον καναπέ. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να μην σηκώνετε αγκαλιά το μωράκι σας σε όρθια στάση, ειδικά αν πρόκειται για λίγο μεγαλύτερο παιδί.

Πηγή: Περιοδικό 30 μέρες υγείας

 

 

You may also like