Πώς να καθαρίσετε και να συντηρήσετε σωστά το κινητό σας

32c450d43b87b96c2b109d91b1acf3fdΌλα καλά κι όλα ωραία με τις λειτουργίες του κινητού ή του νέου μας smartphone, υπάρχει όμως και ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και αυτό δεν είναι άλλο από το πώς θα καθαρίσουμε και πώς θα συντηρήσουμε σωστά το κινητό μας. Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και να είστε σίγουροι ότι αν τις ακολουθήσετε θα παρατείνετε για πολύ τη διάρκεια ζωής του κινητού ή του smartphone σας!

*Καθαρισμός από τη σκόνη
Χρησιμοποιώντας καθημερινά το κινητό μας στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικούς χώρους λογικό είναι κάποια στιγμή να «μαζέψει» σκόνη στα σημεία που αυτή μπορεί εύκολα να «τρυπώσει» όπως είναι το πληκτρολόγιο ή οι διάφορες εγκοπές και υποδοχές που έχουν τα κινητά. Για να καθαρίσετε το κινητό σας εξωτερικά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πανάκι που θα έχετε βρέξει ελάχιστα.
Αν το κινητό σας διαθέτει πληκτρολόγιο ή joystick / πολυπλήκτρο αρκεί μία μπατονέτα «ποτισμένη» με λίγο οινόπνευμα για να καθαρίσετε τα σημεία αυτά. Βγάζοντας επίσης το πίσω καπάκι του κινητού και τη μπαταρία του μπορείτε να το «περάσετε» με ένα πανάκι ή να το φυσήξετε λίγο για να φύγει τυχόν σκόνη που έχει μαζευτεί εκεί.
Αν πάλι το smartphone σας έχει ενιαία κατασκευή (unibody), κάτι που συναντάμε κυρίως στις ακριβές συσκευές, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε την οθόνη καθαρή με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι αλλά και να την προστατεύετε με τρόπους που θα διαβάσετε παρακάτω.

*Προστασία από γρατζουνιές
Οι γρατζουνιές στην οθόνη του κινητού ή στο περίβλημά του είναι κάτι που συναντάμε συχνά. Οι γυναίκες «πετώντας» το κινητό μέσα στην τσάντα τους αυτό έρχεται αντιμέτωπο με κλειδιά, κέρματα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα με δυσάρεστα αποτελέσματα για την οθόνη του κινητού, ενώ από τα ίδια αντικείμενα κινδυνεύει και το κινητό ενός άντρα όταν «συνυπάρχει» με αυτά σε ένα τσαντάκι ή στην τσέπη ενός παντελονιού.
Για να αποφύγετε τις γρατζουνιές στην οθόνη και το περίβλημα του κινητού το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε μία θηκούλα από τις εκατοντάδες που διατίθενται στα καταστήματα (online ή offline) ή αν θέλετε να χρησιμοποιείτε το κινητό χωρίς θήκη τότε αποφύγετε να το φέρνετε σε επαφή με κλειδιά, κέρματα και άλλα αντικείμενα.
130a321abb0e1d759d95eb53dca674f1Αν το κινητό σας διαθέτει οθόνη αφής είναι προτιμότερο να αγοράσετε κάποια ειδική μεμβράνη που τοποθετείται στην οθόνη και το προστατεύει από «επαφές» με αιχμηρά αντικείμενα. Τη μεμβράνη αυτή μπορείτε να την προμηθευτείτε από το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων με ηλεκτρικές συσκευές και είδη κινητής τηλεφωνίας (η τιμή της δεν ξεπερνάει τα 10-15 ευρώ) και να την αντικαταστήσετε όταν δείτε ότι έχει αρκετά σημάδια-γρατζουνιές.

*Χύθηκε νερό! Και τώρα;

Έχετε το κινητό σας στο γραφείο ή είστε με την παρέα σας για καφέ και καταλάθος σπρώχνετε ένα ποτήρι με νερό ή αναψυκτικό και το κινητό σας «λούζεται» κανονικά! Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και καλό είναι να γνωρίζετε πώς να το αντιμετωπίσετε. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε να βγάλετε το καπάκι του κινητού και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τη μπαταρία, την κάρτα SIM και την κάρτα μνήμης που ίσως διαθέτει η συσκευή σας. Στη συνέχεια σκουπίστε όσο μπορείτε το νερό με μία πετσετούλα και αφήστε το για όσο χρειαστεί (ακόμη και μερικές μέρες) σε ένα ζεστό σημείο να στεγνώσει εντελώς. Το να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι για τα μαλλιά για να στεγνώσετε το κινητό σας δεν είναι καλή ιδέα.
Αν τώρα στο κινητό σας έχει πέσει αναψυκτικό ή αλκοολούχο ποτό καλό είναι να το καθαρίσετε με ισοπροπυλική αλκοόλη, που θα βρείτε στα φαρμακεία. Αν το κινητό σας έχει ενιαία κατασκευή (unibody) και πέσει πάνω του νερό, σκουπίστε το με μια πετσετούλα και αν έχετε υπόνοιες ότι το νερό έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα.
Αν ενεργοποιώντας το διαπιστώσετε ότι δεν λειτουργεί σωστά θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα service της κατασκευάστριας εταιρίας του κινητού σας. Η χρήση μιας θηκούλας μπορεί να σας σώσει και στην περίπτωση της πτώσης νερού ή αναψυκτικού στο κινητό σας!

bac5bb3bd5e376366060ebf97b087d2a* Προστασία από ζέστη και υγρασία
Αν νομίζετε ότι το αγαπημένο σας κινητό ή smartphone είναι «παντός καιρού» κάνετε λάθος. Το κινητό υποφέρει όταν είναι εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν βρίσκεται σε περιβάλλον με υψηλό ποσοστό υγρασίας. Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεση επίδραση στη μπαταρία του κινητού σας, μειώνοντας την απόδοσή της. Γι΄αυτό αποφεύγετε για παράδειγμα όταν πάτε για μπάνιο να το αφήνετε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου από φόβο μη σας το κλέψουν ειδικά τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες, οπότε και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που το χτυπάει ο ήλιος είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον. Αν η δουλειά σας απαιτεί να βρίσκεστε πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο ή σε χώρο με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε κάποιο κινητό ανθεκτικό σε τέτοιο περιβάλλον. Αρκετές εταιρίες κατασκευάζουν τέτοια κινητά, τα οποία μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά, αφού ναι μεν είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά, ωστόσο υστερούν σε λειτουργίες και τεχνικά χαρακτηριστικά από άλλες συσκευές.

*Σωστή χρήση της μπαταρίας
Η μπαταρία είναι ένα από τα βασικά μέρη του κινητού μας αφού αυτή δίνει «ζωή» στη συσκευή μας και πρέπει να την προσέχουμε. Πώς; Απλά αποφεύγοντας να φορτίζουμε συνέχεια την μπαταρία χωρίς να έχει αποφορτιστεί. Όσο περισσότερο πετυχαίνουμε να έχουμε πλήρεις κύκλους φόρτισης – αποφόρτισης της μπαταρίας, δηλαδή να φορτίζουμε τη μπαταρία όταν αυτή έχει σχεδόν αποφορτιστεί, τόσο αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής της. Αν αυτό δε μπορούμε να το πετυχαίνουμε πχ καθημερινά, καλό είναι να το κάνουμε τουλάχιστον μία φορά στις 10-15 ημέρες, για να τη διατηρήσουμε έτσι περισσότερο.

4ba99f7cf92ca6c2644652b230a50c56Αν πάλι «ξεχνάτε» κάποιες φορές το κινητό συνδεδεμένο στο φορτιστή όλη νύχτα ή γενικά πολλές ώρες, αυτό πλέον δεν έχει αρνητική επίδραση στη ζωή της μπαταρίας, αφού τα νέα κινητά διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς που σταματούν τη φόρτιση μετά την ολοκλήρωσή της και έτσι δεν επηρεάζεται η διάρκεια ζωής της όπως γινόταν παλιά. Επίσης αν σκοπεύετε να μην χρησιμοποιήσετε το κινητό σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή για παράδειγμα αποκτήσατε νέα συσκευή, τότε καλό είναι να αφήσετε να αποφορτιστεί πλήρως η μπαταρία και να την αφαιρέσετε από το κινητό σας για όσο διάστημα δεν το χρησιμοποιείτε.

Αυτές ήταν μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα «χαίρεστε» το αγαπημένο σας κινητό για πολύ καιρό χωρίς να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε προτού το θελήσετε!

You may also like