Πώς να καθαρίσετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα χωρίς να ξοδευτείτε

clean 3Το καλοκαίρι πέρασε (τυπικά τουλάχιστον!) και ήρθε επιτέλους η ώρα να αποθηκεύσουμε τα καλοκαιρινά και να βγάλουμε τα χειμωνιάτικα και τα χαλιά μας. Πώς όμως μπορούμε να απομακρύνουμε λεκέδες και στάμπες από τα καλοκαιρινά μας ρούχα; Με ποιο τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε τα χαλιά, τα μπρούτζινα αντικείμενα, τα κοσμήματά μας και τα λούτρινα αρκουδάκια των παιδιών μας;

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικούς φθηνούς και έξυπνους τρόπους να εξαφανίσετε λεκέδες και μικρόβια χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία, απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας οικιακά είδη που όλοι έχουμε στο σπίτι μας σε αφθονία.

Υφάσματα- πάνινα παπούτσια: Το καλοκαίρι τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε στη θάλασσα φθείρονται από το θαλασσινό νερό. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία μιας μεγάλης αντιαισθητικής λευκής στάμπας που μπορεί να καταστρέψει τα υφασμάτινα αντικείμενά μας (πάνινα παπούτσια, πάνινες τσάντες θαλάσσης, μπλουζάκια, σορτς). Βάλτε σε ένα μπολάκι χλιαρό νερό με λίγο ξίδι και στη συνέχεια, ρίξτε το πάνω στο λεκέ, αφήστε το 10’ να μαλακώσει και τρίψτε το με ένα μαλακό ύφασμα ή μια μαλακή βούρτσα. Ο λεκές σε λίγα λεπτά θα έχει εξαφανιστεί.

Χαλιά-πατάκια μοκέτες: Αν θέλετε να καθαρίσετε με φυσικό τρόπο τα χαλιά σας πριν τα στρώσετε, πασπαλίστε μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια τρίψτε τα σημεία ενδιαφέροντος και αφήστε το όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα το πρωί, αφαιρέστε τη σόδα αλλά τρίβοντας προς την κανονική φορά της πλέξης του χαλιού.

Μπρούτζινα αντικείμενα- οικογενειακά κειμήλια: Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αντικείμενα που μας θυμίζουν την οικογενειακή μας παράδοση. Αυτά είναι συνήθως μπρούτζινα ή ασημένια. Αντί να χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό προϊόν για να τα καθαρίσετε και να τα γυαλίσετε, προτιμήστε ένα μείγμα που να περιέχει αλάτι, ξίδι και λίγο αλεύρι. Αν τρίψετε τις επιφάνειες με μια μαλακή βούρτσα θα δείτε πολύ σύντομα να καθαρίζουν και να φαίνονται σαν καινούργιες. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το μείγμα καλά με άφθονο νερό.

Ασημένια κοσμήματα: Αν σας συμβαίνει κι εσάς να μαυρίζουν τα ασημένια κοσμήματά σας με το πέρασμα του χρόνου, ακολουθήστε την εξής τακτική: βάλτε σε ένα μπολ με νερό λίγη μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, βάλτε μέσα στο μπολ τα ασημικά που θέλετε να γυαλίσετε και αφήστε μέσα για 30’. Μόλις τα αφαιρέσετε, τρίψτε τα με μια μαλακή βούρτσα. Τα ασημικά σας θα γίνουν αμέσως σαν καινούργια.

teddy bearΛούτρινα αρκουδάκια: Είναι τα αγαπημένα των παιδιών! Επίσης, σκονίζονται πάρα πολύ εύκολα. Πασπαλίστε τα αρκουδάκια με μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, βάλτε τα μέσα σε μια σακούλα και κλείστε την αεροστεγώς για μερικές ώρες. Όταν τα βγάλετε, αφαιρέστε με μια βούρτσα τη σόδα και τα αρκουδάκια σας θα έχουν ανανεωθεί ανέξοδα και εύκολα.

Σκουριά: Τη σκουριά τη συναντάμε συχνά σε διάφορα σημεία του σπιτιού  και πολλές φορές μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, ιδιαιτέρως για τα μικρά παιδιά. Στο εμπόριο υπάρχουν ήδη αρκετά σκευάσματα που την αφαιρούν, όμως, μπορείτε να γλιτώσετε από περιττά έξοδα απομακρύνοντάς την με φυσικό τρόπο. Βάλτε πάνω στο σημείο ενδιαφέροντος λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο αλάτι, αφήστε το για 3’ (προσοχή: όχι παραπάνω) και στη συνέχεια, τρίψτε το καλά. Μόλις διαπιστώσετε ότι η σκουριά εξαφανίστηκε, καθαρίστε το καλά με νερό ώστε να μην μείνουν όξινα υπολείμματα στην επιφάνεια.

You may also like