Πώς τα βότανα βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών

bb9c80849f7c56e4bb78ae11d1cc1118Τα βότανα ήταν ο προπομπός των σημερινών φαρμάκων όπως τα γνωρίζουμε. Οι ιδιότητές τους ήταν και συνεχίζουν να είναι θαυματουργές, γι’ αυτό και συχνά αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία των σημερινών χημικών φαρμάκων. Από το Γαληνό και τον Ιπποκράτη που χρησιμοποιούσαν το καρύδι και την ιτιά για να παρασκευάσουν αναλγητικά φάρμακα, μέχρι και τους Καπουτσίνους στην Ιταλία που χρησιμοποιούσαν τη belladonna για να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις και τον πυρετό, τα βότανα αποτελούσαν την πάγια και πιο αποτελεσματική θεραπεία πολλών παθήσεων.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του εντέρου μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση παθήσεων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον οργανισμό. Πώς, όμως, μπορούν τα βότανα να βοηθήσουν τις νόσους του εντέρου και όχι μόνο;

Για να απαλύνετε τα συμπτώματα του μετεωρισμού προτείνεται η κατανάλωση ροφήματος με βάση το δεντρολίβανο. Ο κόλιανδρος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, ενώ το ψύλλιο είναι αποτελεσματικό κατά της δυσκοιλιότητας και των προβλημάτων του εντέρου.

Για να αντιμετωπίσετε σπυράκια και στίγματα στο πρόσωπο και στο σώμα μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μείγμα με αλεύρι, νερό και ζάχαρη. Το μείγμα αυτό καταπολεμά τα μικρόβια και δημιουργεί ένα εχθρικό γι’ αυτά περιβάλλον.

Τι θα πρέπει να προσέχει ένα υπερτασικός στη χρήση των βοτάνων;

Οι υπερτασικοί μπορούν να καταναλώνουν μόνο βότανα που διευκολύνουν την ούρηση και χαλαρώνουν το σώμα ώστε να μειωθεί η υπέρταση. Γενικότερα, συνιστάται η κατανάλωση διουρητικών βοτάνων. Απαγορεύεται η κατανάλωση φασκόμηλου και γλυκόριζας, διότι προκαλούν κατακράτηση νατρίου.

Ας δούμε τη δράση κάποιων από τα πιο δημοφιλή βότανα:

votana enteroΒάλσαμο (το βάλσαμο απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στην Πελοπόννησο. Δρα αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων θλίψης και στενοχώριας, ενώ λειτουργεί και ως επουλωτικό αν χρησιμοποιήσετε το λαδάκι του.)

Δεντρολίβανο (τα αιθέρια έλαια δεντρολίβανου εφαρμόζονται τοπικά για την τριχόπτωση και για το ευερέθιστο έντερο  και τη διάρροια ως αφέψημα)

Αγριοράδικο (το αγριοράδικο βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς καθαρίζει τη χολή και το συκώτι)

Λυγαριά (η λυγαριά εξισορροπεί τις ορμόνες της γυναίκας και βοηθά στην καταπολέμηση της δυσμηνόρροιας)

Δίκταμο (το δίκταμο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στη σεξουαλική συμπεριφορά. Τονώνει την ερωτική διάθεση, αλλά ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και οιδημάτων.)

Ο φλοιός της ιτιάς χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικό και αντιπυρετικό, ενώ ο Γαληνός αντιμετώπιζε την αμυγδαλίτιδα και το οίδημα με την κατανάλωση χυμού από πράσινο καρύδι.

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν συχνά τα βότανα ως η μόνη διαθέσιμη θεραπευτική αγωγή. Μάλιστα, έχουν γίνει αναφορές για «εργοστάσιο» που παρασκεύαζε αναλγητικές αλοιφές για δερματική χρήση στην εποχή του Παυσανία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η σωστή χρήση των βοτάνων γίνεται πάντα με ιατρική συμβουλή. Ειδικά, στα παιδιά απαιτείται κάθε φορά η συμβουλή του γιατρού πριν από κάθε χρήση. Τα βότανα αποτελούν μία φυσική λύση σε κάποιες διαταραχές υγείας, όμως πρέπει να δίνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Πηγή:  Υγεία πάνω απ’ όλα του Αnt1

You may also like