«Σιρόπι» για τον βήχα η σοκολάτα

Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αναδείξει διάφορες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες της σοκολάτας. Μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει στα οφέλη της σοκολάτας άλλο ένα. Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της σοκολάτας έχει αντιβηχικές ιδιότητες.

Η ουσία

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλάιν Μόρις, διευθυντή της Κλινικής για τον Βήχα του Πανεπιστημίου Hull στο Γιορκσάιρ, μελέτησαν 300 άτομα με επίμονο βήμα. Οι ασθενείς λάμβαναν δύο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων μια κάψουλα που περιείχε θεοβρομίνη, μια φυσική ουσία που εξάγεται από το κακάο. Το 60% των ασθενών παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση του βήχα κατά τη διάρκεια λήψης της ουσίας.

Οπως επισημαίνουν όμως οι ερευνητές δεν έχουμε να κάνουμε με θεραπεία αφού, όπως φαίνεται, η θεοβρομίνη απλώς καταστέλλει τον βήχα ο οποίος επιστρέφει μόλις οι ασθενείς σταματήσουν τη λήψη της ουσίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν πάντως ότι η κατανάλωση μιας μαύρης σοκολάτας ημερησίως διαθέτει ικανή ποσότητα θεοβρομίνης ώστε να ανακουφίσει κάποιον που ταλαιπωρείται από βήχα.

Προηγούμενα ευρήματα

Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων των ΗΠΑ έδειξε ότι η θεοβρομίνη φαίνεται να μπλοκάρει τη δράση των αισθητηρίων νεύρων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να σταματά ο βήχας ο οποίος εμφανίζεται ως ανακλαστικό σύμπτωμα. Η μελέτη έδειξε μάλιστα ότι η θεοβρομίνη είναι πιο αποτελεσματική από την κωδεΐνη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του βήχα.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like