Σπαράγγια: Η υπερτροφή που πρέπει να βάλεις άμεσα στο πιάτο σου

Τα σπαράγγια ή τα αγαπάς ήτα αγνοείς. Σήμερα έχουμε στόχο να τα αγαπήσεις και στη συνέχεια να τα βάλεις στη διατροφή σου. Άλλωστε, πρόκειται για μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία, που έχουν ελάχιστες θερμίδες όμως είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, τη χρόνια φλεγμονή και άλλες ασθένειες. Τα σπαράγγια όπως και άλλα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη Cκαθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Επίσης έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδήκερσετίνη, ισοραμνετίνη και καεμπφερόλη. Ουσίες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιφλεγμονώδη  – αντιικά αποτελέσματα.

Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Μόλις μισό φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 7% της ημερήσιας ανάγκης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Η κατανάλωση σπαραγγιών ως μέρος της διατροφής εμπλουτισμένης σε φυτικές ίνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε φυτικές ίνες… Αλλά και να διατηρήσεις το πεπτικό σου σύστημα υγιές.

Βοηθούν στην απώλεια κιλών

Αν γενικά επιθυμείς να χάσεις κιλά, τότε μην παραλείψεις να προσθέσεις στη διατροφή σου σπαράγγια. Έχουν λίγες θερμίδες ενώ το νερό που περιέχουν βοηθά στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι σπαράγγια έχει 20 θερμίδες… Κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να τρως αρκετά σπαράγγια καθημερινά και να παίρνεις ελάχιστες θερμίδες.

Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα σπαράγγια περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει το τα αγαπημένα λαχανικά περιέχουν μια δραστική ένωση που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Photo credits  : pexels.com

You may also like