Συναντώντας τον Karl Lagerfeld

Η Anna Mouglalis έχει υπάρξει και εκείνη μία από τις πολλές γυναίκες που έχουν αποτελέσει μούσες του οίκου Chanel, έχει περάσει ατελείωτες ώρες στην οδό Cambon για την συνεργασία της με τον οίκο. Μάλιστα- όπως λέει η ίδια- την έχει πάρει ο ύπνος στον ίδιο καναπέ που αποκοιμιόταν και η Coco «ίσως να έχουμε κάνει και τα ίδια όνειρα» λέει. Το 2009 υποδύθηκε την Chanel στην ταινία «Coco Chanel & Igor Stravinsky». Τώρα λοιπόν που πραγματοποιείται μία έκθεση στη γκαλερί Saatchi στο Λονδίνο με θέμα, φωτογραφίες γυναικών να φορούν το κλασσικό Chanel jacket και με την αφορμή του βιβλίου που κυκλοφορεί αφιερωμένο σε αυτό το μοναδικό και διαχρονικό κομμάτι μόδας, η διάσημη ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα ηθοποιός παίρνει μία συνέντευξη στον βασιλιά του οίκου, Karl Lagerfeld.

Anna Mouglalis: Τι είναι αυτό που κάνει ένα μικρό μαύρο σακάκι να είναι τόσο μοναδικό ;
Karl Lagerfeld:
Το μικρό μαύρο σακάκι… Έγινε όπως το τζιν ή τα T-shirts – ένα βασικό στοιχείο στην ντουλάπα μιας γυναίκας. Το σχήμα και ο σχεδιασμός του με τέσσερις τσέπες και χωρίς γιακά ,είναι εμπνευσμένο από τα αυστριακά ανδρικά ενδύματα. Η Gabrielle Chanel είδε το σακάκι να φοριέται από αγόρια κοντά σε ένα ξενοδοχείο στο Σάλτσμπουργκ, που το διηύθυνε ένας άνδρας που ονομαζόταν Baron Pantz. Αυτό το σακάκι το μετέφρασε στο σχεδιασμό για τις γυναίκες και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ξεκίνησε ως ένα σακάκι για τους άνδρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνδρες φωτογραφήθηκαν με το σακάκι για την έκθεση.

Anna Mouglalis: Είναι σαν αυτό που έκανε με το jersey…
Karl Lagerfeld:
Ναι, αυτό που έκανε ήταν συγκλονιστικό με το jersey. Μέχρι τότε, το jersey, το χρησιμοποιούσαν μόνο για ανδρικά εσώρουχα. Βρήκε την αντρική ντουλάπα πολύ ενθαρρυντική και ενδιαφέρουσα.

Anna Mouglalis: Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Karl Lagerfeld:
Λατρεύω το μαύρο και το άσπρο. Και μου αρέσουν οι πινελιές από άλλα χρώματα πάνω στο μαύρο και το άσπρο. Είμαι ένα μαύρο και άσπρο πρόσωπο, αλλά όχι σήμερα. Σήμερα φοράω λίγο λάδι , σκέφτηκα ότι ήταν σωστό να φορέσω λίγο τουίντ στην Αγγλία. Αλλά απόψε, θα φορέσω μαύρο και άσπρο.

Anna Mouglalis: Τι σας αρέσει στο Λονδίνο;
Karl Lagerfeld:
Μου αρέσει ότι το Λονδίνο είναι το Λονδίνο, δεν είναι ένα ψεύτικο Παρίσι, δεν είναι μία ψεύτικη Ρώμη. Η Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο διατηρούν πραγματικά ταυτότητες τους. Ξέρετε πού είστε, δεν είναι το ίδιο με κάποιες άλλες πόλεις. Το Λονδίνο πρέπει να είναι αυτό που ήταν κάποτε. Ένα κομμάτι όπως η Νέα Υόρκη. Νομίζω ότι είναι μεγάλο πράγμα. Είναι μία από τις λίγες πραγματικά συναρπαστικές πόλεις στον κόσμο. Δεν έρχομαι συχνά, γιατί πρέπει να κάνω συλλογές όλο το χρόνο. Πάντα όμως πηγαίνω στο ίδιο ξενοδοχείο και στα ίδια μέρη. Μου αρέσει το Μουσείο Victoria and Albert. Αλλά δεν έρχομαι στο Λονδίνο για την κοινωνική ζωή επειδή δεν έχω χρόνο για κοινωνική ζωή.

Anna Mouglalis: Θυμάστε την πρώτη φορά που είδατε το μαύρο σακάκι της Chanel;
Karl Lagerfeld:
Όχι γιατί δεν με ενδιέφερε η μόδα εκείνη την εποχή, και επειδή η Chanel ήταν σχεδόν έξω από τη μόδα ήδη. Όταν ανέλαβα, ο ιδιοκτήτης μου είπε, «Έχω αυτή την επιχείρηση, δεν είμαι περήφανος γι ‘αυτή έτσι όπως είναι τώρα, αν μπορείτε να κάνετε κάτι με αυτό …» Όλοι μου είπαν , «Μην αγγίζετε αυτό, είναι νεκρή εταιρεία, μην την αγγίζετε.» Ξέρεις, όλοι αναβιώνουν μάρκες τώρα , τότε κανείς δεν αναβίωνε μάρκες. Γιατί το έκανα αυτό; ήταν μια πρόκληση, επειδή είχα μια ιδέα. Και εδώ είμαστε 30 χρόνια αργότερα….

You may also like