Σχολή Τέχνης και Μουσικής by MADE, από την Ιωάννα Χαλάτση

από την Ιωάννα Χαλάτση αρχιτέκτων*

Τη συστέγαση δύο ξεχωριστών σχολών στη Λετονία έρχεται να προτείνει με ιδιαίτερα απρόσμενο και διαδραστικό τρόπο η αρχιτεκτονική ομάδα MADE. Η Σχολή Καλών Τεχνών και η Σχολή Μουσικών Σπουδών ενώνονται και μοιράζονται “το ίδιο σπίτι”, με σκοπό να συνυπάρξουν σε ένα project αρχιτεκτονικής, που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και το χαρακτήρα της καθεμιάς.

02 03
Υπαίθριοι και ημι-υπαίθριοι χώροι λειτουργούν ως ενδιάμεσες αυλές-προστατευμένες βεράντες, που ενοποιούν το κτίριο και αλληλεπιδρούν μαζί του μέσω της κίνησης, διοχετεύοντάς το με φυσικό φως.

04 05
Αίθουσες διδασκαλίας, studios,εργαστήρια, δωμάτια πρακτικής εξάσκησης και αναγνωστήρια συγκροτούν το λειτουργικό πλέγμα της κάθε Σχολής, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο χωρικό σύστημα.

06
Οι δύο σχολές ενοποιούνται, ωστόσο παραμένουν διαφορετικές, συγκρατώντας η καθεμιά τον προσωπικό της χαρακτήρα. Το αναγνωριστικό στοιχείο μεταγλωττίζεται στον χρωματικό κώδικα που χρησιμοποίησαν οι αρχιτέκτονες, ως χωρική σήμανση: το πράσινο επιλέχθηκε για το Μουσικό Σχολείο, ενώ με το μπλε σηματοδοτούνται οι χώροι του Καλλιτεχνικού Σχολείου.
07

Σε ό,τι αφορά στην έκφρασή τους, τα φωτεινά χρώματα μοιάζουν να ενσωματώνεται στη συνολική αρχιτεκτονική διάρθρωση του κτιρίου και δηλώνονται μέσα από στοιχεία του χώρου, όπως πόρτες, κιγκλιδώματα και διαχωριστικοί τοίχοι.

08 09

Η δομή του κτιρίου χαρακτηρίζεται από την εμβληματική χρήση υλικών, όπως το εμφανές σκυρόδεμα στους τοίχους και η τσιμεντοκονία στα δάπεδα, που πραγματοποιεί μία αισθητή αντίθεση με τις φωτεινές χρωματικές εναλλαγές στις σκάλες.
10
Η πρόσοψη καλύπτεται από ξύλινα στοιχεία, που εναλλάσσονται με διαφανείς επιφάνειες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

 

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook 

You may also like